Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Από κόσκινο οι δικαιούχοι δωρεάν μετακινήσεων με τα ΜΜΜ

Από κόσκινο είναι έτοιμοι στο ΟΑΣΑ να περάσουν τους δικαιούχους δωρεάν μετακινήσεων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στόχος είναι να καλυφθεί η «τρύπα» που αφήνουν στα οικονομικά των συγκοινωνιακών εταιρειών οι ανεξόφλητες οφειλές των αντίστοιχων υπουργείων. Ηδη υπήρξαν οι πρώτες «διαρροές» για «μαϊμού» ανέργους με στοιχεία που προκύπτουν από το ηλεκτρονικό σύστημα των προσωποποιημένων καρτών.

Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η απόφαση του ΟΑΣΑ οι κάρτες των φοιτητών να ανανεώνονται στα εκδοτήρια ώστε να γίνεται έλεγχος των δικαιολογητικών.

Η προσοχή τους στρέφεται περισσότερο στη μη αντιμετώπιση της εισιτηριοδιαφυγής εξαιτίας κυρίως της καθυστέρησης της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και του κλεισίματος των θυρών στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς, στα οποία αποδίδεται η μείωση των εισπράξεων κατά 70 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2014-2018.

Βάσει των στοιχείων του ΟΑΣΑ, ελεύθερη μετακίνηση δικαιούνται 41.870 ΑμεΑ, 260.000 άνεργοι και 3.650 οπλίτες. Μετακίνηση με μειωμένο κόμιστρο δικαιούνται 9.760 πολύτεκνοι, 175.900 άτομα άνω των 65 ετών, 54.560 νέοι έως 18 ετών και 101.410 φοιτητές

Σε δύο βασικούς άξονες θα κινηθεί η γενική κατεύθυνση όσον αφορά την πολιτική δωρεάν ή μειωμένου κομίστρου, προκειμένου να σταματήσει η διαρροή εσόδων στις συγκοινωνίες.

Στην αλλαγή του συστήματος ώστε οι οφειλές των υπουργείων, που αθροιστικά φτάνουν τα 169 εκατομμύρια ευρώ, να προϋπολογίζονται στην αρχή του χρόνου από το υπουργείο Οικονομικών και να διανέμονται αναλογικά κάθε μήνα με την τακτική επιδότηση.

Στην ύπαρξη ορίου στις αποζημιώσεις που ζητά ο ΟΑΣΑ από τα υπουργεία για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, με τον υπολογισμό του κόστους των ανέργων όχι στην τιμή του εισιτηρίου, δηλαδή 1,40 ευρώ, αλλά βάσει του κόστους μετακίνησής του, το οποίο είναι πολύ μικρότερο.

Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν υπό εξέταση τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου βάσει των οποίων εντοπίζονται αρκετές κάρτες ανέργων που εμφανίζονται να πραγματοποιούν τις ίδιες διαδρομές καθημερινά σε εργάσιμες ώρες. Επίσης, πηγές από τις συγκοινωνιακές εταιρείες σημειώνουν ότι συχνά με την ίδια κάρτα μετακινούνται περισσότερα του ενός μέλη της ίδιας οικογένειας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By