Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, 2020

Από την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα για δήλωση των τετραγωνικών

Από την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει τελικά η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για δήλωση των σωστών τετραγωνικών όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος

Τις προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών παρέθεσε στον ΣΚΑΪ, σε συνέντευξή του στον Άρη Πορτοσάλτε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, δίνοντας έμφαση στις πρωτοβουλίες εκείνες όπου μέσω της ΕΕΤΑΑ και νομοθετικών ρυθμίσεων ξεμπλοκάρουν διαδικασίες για την απορρόφηση προγραμμάτων, κατασκευή έργων και την επιτάχυνση διαδικασιών στον τομέα των προσλήψεων.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα προχωρά σε συμβάσεις έργου με ιδιώτες μηχανικούς, τους οποίους θα διαθέτει στη συνέχεια στους δήμους για να στελεχωθούν οι υπηρεσίες δόμησης και να γίνονται οι μελέτες των δήμων.

«Το μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης των Δήμων σε τεχνικές υπηρεσίες, σε πολιτικούς μηχανικούς το αντιμετωπίζουμε ριζικά μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης, η οποία είναι μια Ανώνυμη Εταιρεία, στην οποία συμμετέχει το υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ.Θα διαμορφώνει συμβάσεις έργου για συγκεκριμένα projects με ιδιώτες πολιτικούς μηχανικού τους οποίους θα διαθέτει στη συνέχεια στους Δήμους προκειμένου να πραγματοποιούνται οι μελέτες, τα πάσης φύσεως έργα, και να στελεχωθούν μέσα από αυτή τη διαδικασία οι υπηρεσίες δόμησης, οι οποίες επανέρχονται στους δήμους για να πάψει η ταλαιπωρία των πολιτών», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθύμισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών από τον Σεπτέμβριο με νομοθετική ρύθμιση έχει δώσει τη δυνατότητα στους δήμους να κάνουν συμβάσεις με ιδιώτες στους τομείς της καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου. Και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του δήμου Αθηναίων που αξιοποιεί τη δυνατότητα αυτή για την φροντίδα του πρασίνου.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι από την επόμενη εβδομάδα, θα ανοίξει η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών. Είπε:

«Ποιο ήταν το θέμα εδώ; Ότι σε αρκετά ακίνητα, τα δηλωμένα τετραγωνικά στο Ε9 και τα πραγματικά τετραγωνικά και έρχεται ο λογαριασμός για τη ΔΕΗ και τα δημοτικά τέλη είναι διαφορετικά από αυτά του Ε9. Βάλαμε τους Δήμους να αποκτήσουν διαλειτουργικότητα με την ΑΑΔΕ ούτως ώστε να μπορούν να διαβάζουν για τον πολίτη τάδε πόσα τετραγωνικά έχει στο Ε9 και πόσα έχει στο λογαριασμό της ΔΕΗ και λέμε στους πολίτες:

Πηγαίνετε και κάντε δήλωση –με ηλεκτρονικό τρόπο για να μη ταλαιπωρούνται στις ουρές στους δήμους- προκειμένου να ξεκινήσουμε από την αρχή. Να βάλουμε ένα τέλος σε τέτοιου είδους καταστάσεις και να πληρώνετε κανονικά αυτά που πρέπει να πληρώνετε».

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στην ανάγκη βελτίωσης των διαδικασιών που αφορούν στις προσλήψεις του ΑΣΕΠ και διευκρίνισε:

«Διότι όταν έχεις εντοπίσει κενά και προβλήματα και σχεδιάζεις με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες που υπάρχουν έναν αριθμό προσλήψεων σε μερικούς χώρους, αλλά αυτό αντί να συμβεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο, συμβαίνει μέσα στα επόμενα 3-3,5 χρόνια, όπως καταλαβαίνετε χάνεις το τρένο, γιατί τα κενά πίσω πολλαπλασιάζονται.

Οι δυσλειτουργίες πίσω στις υπηρεσίες γίνονται πολύ περισσότερες και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά αρνητικά. Είναι αντικείμενο της μεγάλης μεταρρύθμισης που αφορά το ΑΣΕΠ».

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση των δημόσιων υπάλληλων, τόνισε ότι γίνεται ηλεκτρονική και προανήγγειλε ότι θα καθιερωθούν συγκεκριμένα κριτήρια, καθώς δεν μπορούν να κρίνονται όλοι με τον ίδιο τρόπο.

Είπε συγκεκριμένα: «Θα καθιερώσουμε και πιο συγκεκριμένα κριτήρια, που αφορούν την ποιότητα της δουλειάς σε ορισμένους χώρους. Δεν μπορούν όλοι να κρίνονται με τον ίδιο τρόπο.

Το μοντέλο της αξιολόγησης που έχει τηρηθεί ως τώρα στο Δημόσιο αφορά περισσότερο τους ανθρώπους που είναι σε γραφεία και κάνουν διοικητικές δουλειές.

Αυτό δεν είναι το κατάλληλο μοντέλο για να κρίνεις για παράδειγμα κάποιον που εργάζεται ως νοσοκόμος, ή κάποιον που εργάζεται στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων. Εκεί τα κριτήρια πρέπει να γίνουν πολύ συγκεκριμένα ανάλογα με τις συνθήκες, τις δυνατότητες και τη δουλειά που κάνει ο καθένας».

Όσον αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι η διεύρυνση της πλατφόρμας ανατέθηκε στη Singular και ότι επίκειται καμπάνια στο εξωτερικό για να γίνει γνωστός ο νόμος στους ομογενείς.

Για την ανάγκη ύπαρξης συναινέσεων στην πολιτική είπε ότι συναινέσεις πρέπει να υπάρχουν πάνω σε συγκεκριμένα θέματα, όπως η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά, διευκρίνισε, ότι δεν μπορεί να υπάρξει γενική συναίνεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τόνισε:

«Αυτά όλα δεν σημαίνουν ότι εμείς και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε να συναινέσουμε και να συγκλίνουμε στα πάντα, διότι έχουμε βαθιές και πολύ σημαντικές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο πολιτευόμαστε και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την κοινωνία και την οικονομία».

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο υπουργός σχολίασε πως η κυβέρνηση δείχνει αποφασιστικότητα να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα, κάτι που όπως πιστεύει και ο ίδιος θα έχει αποδοτικότητα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By