Τετάρτη, 21 Απριλίου, 2021

Από τις έχθρες στις αγκαλιές: Δύο αρχηγοί σε ένα υπουργείο

Τι και αν στο παρελθόν είχαν ανταλλάξεις βαριές κουβέντες ο ένας για τον άλλο… Σήμερα, παρά την αμηχανία και τη μεγάλη δυσκολία, Πάνος Καμμένος και Φώτης Κουβέλης μίλησαν με… καλά λόγια ο ένας για τον άλλο. Η συγκατοίκησή τους, άλλωστε, στο υπουργείο Άμυνας, μια συγκατοίκηση που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για κορώνες, έφερε την αμοιβαία αναδίπλωση.

Το 2012 ο Φώτης Κουβέλης ξόρκιζε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου, γράφοντας στον λογαριασμό του στο twitter: «Συμμαχία της Αριστεράς με στήριξη του κ. Καμμένου δεν την νοούμαι και δεν την συζητάμε». Αλλά ούτε και ο κ. Καμμένος ήταν ιδιαίτερα ένθερμος υποστηρικτής του κ. Κουβέλη στο παρελθόν. Σε εκπομπή του Κρήτη TV, ο κ. Καμμένος χαρακτήριζε τον κ. Κουβέλη «άρχοντα τον μαξιλαριών» προσθέτοντας ότι «δεν προλαβαίνουν να τον καλέσουν, από μόνος τους λέει, θα πάω αν με χρειαστούν».

Δύο πολιτικοί αρχηγοί, ένα υπουργείο

Στη σημερινή τελετή παράδοσης-παραλαβής, ωστόσο, οι φιλοφρονήσεις εκατέρωθεν περίσσεψαν. Υποδεχόμενος τον κ. Κουβέλη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι αποτελεί μία προσωπικότητα της πολιτικής ζωής ο οποίος σε δύσκολες περιστάσεις υπηρέτησε τις αρχές της Δημοκρατίας διδάσκοντας σε όλους την ενότητα του λαού, την ενότητα του έθνους, ανεξαρτήτως πολιτικών επιλογών.

Από την πλευρά του, ο Φώτης Κουβέλης εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνηση του για τα νέα καθήκοντα που του ανέθεσε ο πρωθυπουργός και γιατί γνωρίζει -όπως είπε- το έργο που «επιτελείτε προτάσσοντας το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον μέσα σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες», όπως τα οικονομικά ζητήματα της πατρίδας… Σχολίασε δε ότι συναρθρώθηκε η λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων μαζί με το λαό, μαζί με τους ανθρώπους, ενώ βεβαίωσε ότι με όλες του τις δυνάμεις θα προσπαθήσει να είναι άξιος συνεχιστής του άξιου έργου που έχει επιτελεσθεί.

Σημειώνεται ότι η τελετή παράδοσης έγινε με όλο το προβλεπόμενο τυπικό, δηλαδή με απόδοση τιμών από αγήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Aπομένει βεβαίως να φανεί πως θα εξελιχθεί η παράταιρη αυτή συγκατοίκηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αξίζει να υπογραμμιστεί μία ακόμη πρωτοτυπία που σημειώνεται πλέον στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για το μοναδικό υπουργείο όπου υπουργός και αναπληρωτής υπουργός είναι… πολιτικοί αρχηγοί. Ο Πάνος Καμμένος των ΑΝΕΛ, τους οποίους δημιούργησε μετά την αποχώρησή του από τη ΝΔ, και ο Φώτης Κουβέλης της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ), την οποία έκανε μετά την αποχώρησή του από τη ΔΗΜΑΡ.

Αιχμές από Παπαδημητρίου και Αντωνοπούλου

Σημειώνεται ότι με σαφείς αιχμές αποχώρησε νωρίτερα από το υπουργείο Οικονομίας ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, μετά την παραίτησή του. «Επικρίθηκα ότι δεν ήξερα την ελληνική πραγματικότητα. Ήξερα πολύ καλά τα προβλήματα. Έκαναν λάθος, προσπάθησαν να εισάγω μια νέα προσέγγιση. Να βοηθήσω στη διαμόρφωση μιας νέας νοοτροπίας». Νωρίτερα ο κ. Παπαδημητρίου είχε τονίσει ότι φεύγει κάτω από απρόσμενες συνθήκες χωρίς να ολοκληρώσει το έργο του. «Κοιτώντας το ημερολόγιό μου, διαπίστωσα ότι έβλεπα κατά μέσο όρο 4-5 ξένους και εγχώριους επενδυτές ημερησίως», πρόσθεσε. Και συνέχισε με νόημα: «Ο πολιτικός γίνεται πειστικός στους επενδυτές όταν δεν υπερβάλλει και δεν αρνείται τα κακώς κείμενα. Πολλά φορές στην Ελλάδα υποτιμάται αυτό» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπαδημητρίου στο τέλος της ομιλίας του ευχαρίστησε μεν τον αναπληρωτή υπουργό κ. Χαρίτση, όχι όμως και τον υφυπουργό κ. Πιτσιόρλα. Από τη μεριά του ο κ. Πιτσιόρλας αρκέσθηκε να πει αμέσως μετά: «Θα καλωσορίσω στο υπουργείο τον κ. Δραγασάκη. Δεν έχω τίποτα άλλο να πω».

Σε χαμηλούς τόνους έγινε η παράδοση του χαρτοφυλακίου από τη Ράνια Αντωνοπούλου, κατά την τελετή στο υπουργείο Εργασίας, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η Ράνια Αντωνοπούλου παρέδωσε στον Νάσο Ηλιόπουλο, εστιάζοντας κατά τη σύντομη ομιλία της στο έργο της στο υπουργείο, αποφεύγοντας όποια αναφορά στον λόγο που της κόστισε τη θέση της στο υπουργείο και στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, όπως είπε παραμένει στο πλευρό της κυβέρνησης από τη θέση του πολίτη πλέον, και θα συνδράμει με όλες τις δυνάμεις και δυνατότητες της στη μάχη της εργασίας την οποία πρέπει να την κερδίσει η πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση και η ίδια προτίθεται να βοηθήσει.

«Ξέρω ότι οι περισσότεροι θα περίμεναν να ακούσουν από εμένα κάτι για τις συνθήκες υπό τις οποίες παραιτήθηκα» ανέφερε η κ. Αντωνοπούλου, εκφράζοντας, παράλληλα, την επιθυμία να σεβαστούν όλοι τον θεσμικό χαρακτήρα της τελετής παράδοσης-παραλαβής.

«Η αποχώρησή μου δεν σημαίνει ότι δεν είμαι στη διάθεση του κ. Ηλιόπουλου και της υπουργού Εργασίας και προτίθεμαι να συμβάλω, όσο μπορώ, από τη θέση που πλέον θα βρίσκομαι σαν απλός πολίτης, γιατί αυτή είναι μία μάχη που πρέπει να την κερδίσει η «πρώτη φορά Αριστερά», πρέπει να την κερδίσει η κυβέρνησή μας και αν δεν συμβάλλουμε όλοι και δεν συνεχίσουμε στους ίδιους ρυθμούς, δεν θα έχουμε την ικανοποίηση που φέρνει το να ξέρεις ότι πραγματικά υπηρετείς τους πολίτες και την πατρίδα σου» δήλωσε η κ. Αντωνοπούλου.

«Νιώθω πικρία για το πώς με αντιμετώπισαν τα ΜΜΕ» ανέφερε τέλος η κ. Αντωνοπούλου, στο περιθώριο της παράδοσης-παραλαβής. Σε ερώτημα μάλιστα για το εάν ο κ. Τσίπρας είναι ευχαριστημένο από το έργο της στο υπουργείο, η κ. Αντωνοπούλου ανέφερε: «Δεν ξέρω ρωτήστε τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By