Τετάρτη, 21 Απριλίου, 2021

Από τον Ζακ Αταλί στον Στρος-Καν: Όλοι οι άνθρωποι του Μακρόν

Ποιοι είναι οι φανεροί -κι αφανείς- άνθρωποι του κοντινού περιβάλλοντος του Εμανουέλ Μακρόν κι αυτοί που συμβουλεύεται για κάθε του απόφαση

Με τον Εμανουέλ Μακρόν να προαλείφεται ήδη ως ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σε τέτοιες περιπτώσεις, η νίκη έχει πολλούς πατεράδες, ενώ η ήττα… είναι ορφανή.

Αρα η επιτυχία του Μακρόν (θα) οφείλεται εν μέρει και σε έναν ευρύτερο κύκλο ανθρώπων από τον στενό του κύκλο, που ο 39χρονος πολιτικός συμβουλεύεται για κάθε του απόφαση.

Είναι οι… άνθρωποι του προέδρου, μια σκληροπυρηνική ομάδα εννέα ανθρώπων που αποτελούν το entourage του Μακρόν.

Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι αυτοί οι εννέα άνθρωποι από τον χώρο των επιχειρήσεων, της πολιτικής και του πολιτισμού.

Από τον οικονομικό χώρο:

Κλοντ Μπεμπεάρ: ο δημιουργός της AΧΑ, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της Γαλλίας και μιας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, αποτελεί ένα πρόσωπο σεβαστό και με τεράστια επιρροή μέσα και έξω από τη Γαλλία. Η γαλλική «Le Monde» τον έχει χαρακτηρίσει ως έναν από τους ανανεωτές του γαλλικού καπιταλισμού κι έχει αναφέρει πως ο Μπεμπεάρ ήταν αυτός που ενθάρρυνε όσο κανείς άλλος τον Μακρόν να ιδρύσει την παράταξη του En Marche!.

Μαρκ Σιμοντσίνι: ο ιδρυτής της ιστοσελίδας γνωριμιών Meetic στηρίζει τον Μακρόν από τις πρώτες ημέρες του κινήματος. Μάλιστα τον διαβεβαιώνει συχνά πως “θα είμαι πάντα δίπλα σου σε ό,τι χρειαστείς”.

Από τον πολιτικό χώρο:

Ντομινίκ Στρος-Καν: η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στους δυο άντρες έλαβε χώρα στις 30 Αυγούστου του 2016 -μια ημερομηνία που δεν είναι τυχαία, καθώς είναι όταν ο Μακρόν ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Οικονομίας και την διάθεση του να κατεβεί ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Έκτοτε, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, έχουν μεσολαβήσει πολλές συναντήσεις, πάντα με θέμα κι επίκεντρο το οικονομικό πρόγραμμα του Μακρόν.

Ζεράρ Κολόμπ: ο πολύ γνωστός δήμαρχος της Λυών και σοσιαλιστής βουλευτής, στηρίζει Μακρόν… δαγκωτό, ενώ εμφανίζεται συχνά πυκνά στα social media, γράφοντας στους προσωπικούς του λογαριασμούς υπέρ του Μακρόν.

Από τον χώρο του πολιτισμού:

Ζακ Αταλί: Ο Γάλλος οικονομολόγος, συγγραφέας και υπουργός που διετέλεσε σύμβουλος του προέδρου Μιτεράν, καθώς και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, είναι ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους δημοσιολόγους. Με τον Μακρόν γνωρίζονται μια δεκαετία, από τότε που ο Αταλί, ως πρόεδρος της «Επιτροπής για την απελευθέρωση της ανάπτυξης» που συγκρότησε ο Νικολά Σαρκοζί, διόρισε το 2007 τον Μακρόν αναπληρωτή γενικό εισηγητή.

Ερίκ Ορσενά: ο Γάλλος συγγραφέας που σπούδασε φιλοσοφία και πολιτική επιστήμη στο Institut d’Études Politiques de Paris, «Sciences Po», υπήρξε στενός συνεργάτης του Μιτεράν και κατέλαβε διάφορες κυβερνητικές θέσεις στις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Είναι ένας άνθρωπος που ο Μακρόν εμπιστεύεται σε μεγάλο βαθμό.

Φιλίπ Αγκιόν: ένας από τους πλέον δραστήριους και σημαντικούς οικονομολόγους της γενιάς του, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, διευθύνει το περιοδικό The Economics of Transition, το οποίο εκδίδει από το 1992. Θεωρείται ως ένας εκ των σημαντικότερων συμβούλων του Μακρόν, με τον οποίον τον συνδέει επίσης μια στενή φιλία.

Από τον στενό κύκλο του:

Μπριζίτ Μακρόν: η σύζυγος του που εμφανίζεται δίπλα του πολλές φόρες στις δημόσιες εμφανίσεις του και τον στηρίζει… ψυχή τε και σώματι.

Μπενζαμέν Γκριβό: συνομήλικος του επικοινωνιολόγος, τον γνώρισε μέσα στον κύκλο των γνωριμιών του Στρος-Καν, καθώς είχε διατελέσει σύμβουλος του σε θέματα επικοινωνίας. Ο επίσημος εκπρόσωπος του κινήματος En Marche! είναι και επικεφαλής στο τμήμα δημοσίων σχέσεων της Unibail-Rodamcο, μιας εκ των μεγαλύτερων κτηματομεσιτικών εταιρειών στη Γαλλία.

Ο Μπενζαμέν Γκριβό (αριστερά)
Ο Μπενζαμέν Γκριβό (αριστερά)
(Visited 1 times, 1 visits today)
By