Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Απόφαση «βόμβα» του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα ειδικά μισθολόγια

Ζητείται να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012 οι συντάξεις των ενστόλων στρατιωτικών

sunedrio

Σε μπελάδες βάζουν την κυβέρνηση οι νέες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα ειδικά μισθολόγια, καθώς αυτή τη φορά με τρεις σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις ζητείται να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012 οι συντάξεις των ενστόλων στρατιωτικών (Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας), των πανεπιστημιακών καθηγητών και των Διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ.

Μάλιστα, το Ελεγκτικό Συνέδριο όχι μόνο ακύρωσε την απόφαση μείωσης των συντάξεων του 2012 αλλά έστειλε απευθείας εντολή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για άμεση αναδρομική αναπροσαρμογή των συντάξεων στα επίπεδα προ του Αυγούστου του 2012.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών και αφορούν τις τρεις κατηγορίες των αποκαλούμενων ειδικών μισθολογίων, για τις οποίες (όσον αφορά στους μισθούς των εν ενεργεία) είχε ασχοληθεί και η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας αλλά είχε δικαιώσει μόνο τους ένστολους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ειδικά για την περίπτωση των απόστρατων η Ολομέλεια φέρεται να αποφάσισε με ψήφους 27 υπέρ και 2 κατά, αναφέροντας πως «δεν υπάρχει νομικό έρεισμα στις περικοπές». Επίσης έκρινε αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου την κυβερνητική πράξη αναδρομικού περιορισμού των συντάξεων των στρατιωτικών.

Συντριπτική φέρεται να ήταν η πλειοψηφία και για τις αποφάσεις που αφορούσαν τους γιατρούς και τους καθηγητές ΑΕΙ και συγκεκριμένα με ελήφθησαν με 21 ψήφους υπέρ και 8 κατά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By