Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, 2020

Αποκάλυψη «σοκ»: Ο Τσίπρας έκανε μυστικές αποστολές για το παράλληλο νόμισμα

Τι αποκαλύπτει δημοσίευμα εφημερίδας για τις κινήσεις του πρωθυπουργού

varoufakis-tsipras1234

Η «Καθημερινή της Κυριακής» προχωρά σε νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για το πέρασμα της χώρας σε παράλληλο νόμισμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συστήσει μυστική ομάδα ειδικών αποστολών η οποία αναζητούσε οικονομική στήριξη από τη Μόσχα, εν γνώσει του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά εν αγνοία του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Η εν λόγω ομάδα απασχολήθηκε και με το πώς θα πληρώνονταν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου σε περίπτωση κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων.

Επιπλέον, είχαν γίνει ενέργειες προετοιμασίας της χώρας για έκδοση νέου νομίσματος, περιλαμβανομένων δύο αποστολών σε δύο διαφορετικές ηπείρους για συνομιλίες με εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στην έκδοση νομισμάτων.

Στο πλαίσιο αυτών των ταξιδιών σχηματίστηκε το συμπέρασμα στην Αθήνα ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένας μήνας από τη στιγμή που θα δινόταν η εντολή για την μετάβαση σε νέο νόμισμα έως και την κυκλοφορία του.

Επίσης, είχαν γίνει αποστολές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής προκειμένου να συναφθούν συμφωνίες για την προμήθεια καυσίμων, μοσχαρίσιου κρέατος και φαρμάκων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι άνθρωποι που είχαν αναλάβει αυτές τις επαφές έως και την εβδομάδα του δημοψηφίσματος κατάλαβαν ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμούσε την ενεργοποίηση κανενός εξ αυτών των σχεδίων.

Όπως μάλιστα αναφέρεται στο δημοσίευμα, σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο επικράτησε η άποψη να χρησιμοποιηθούν τα αποθέματα σε ευρώ που τηρούνται στο Νομισματοκοπείο, αφού κρίθηκε ότι η πρόταση Βαρουφάκη για χρήση παράλληλου συστήματος πληρωμών θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των δανειστών.

Παράλληλα, όπως δηλώνει στην «Καθημερινή» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, στη συνάντηση που είχε με τον Μάριο Ντράγκι, παρουσία και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, στις 27 Ιουνίου, οι δύο πλευρές είχαν συζητήσει για την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στις ελληνικές τράπεζες, συμφωνώντας να γίνει με τρόπο ομαλό και αναστρέψιμο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By