Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Απόπειρα Φίμωσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με φόντο τη Δίκη της Χρυσής Αυγής

Μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα έχει προκύψει ύστερα από την κλήτευσή του Γ. Μπουλούκου, σημερινού αντιπροέδρου του Δ.Σ.Α, ως μάρτυρα υπεράσπισης στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

πασοκ-διμαρ

Ο κ. Μπουλούκος εκτός από αντιπρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου είναι  και «Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου» αλλά και μάρτυρας Υπεράσπισης του Αρχηγού της «Χρυσής Αυγής». Κατόπιν τούτου οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Μανιατης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, αντέδρασαν και με κοινή τους δήλωση τόνισαν πως ο Γ.Μπουλούκος, σχετίζεται άμεσα με την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και προσωπικά με τον αρχηγό της, τον οποίο έχει κληθεί να υπερασπιστεί στο δικαστήριο και ζήτησαν από  τον Περιφερειάρχη να τον ανακαλέσει άμεσα από τη θέση του, στην οποία διορίσθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της παράταξης της ΧΑ στην Περιφέρεια.

Ο Γ.Μπουλούκος μετά από την έκταση που πήρε το θέμα έστειλε εξώδικο στους τρεις βουλευτές, αλλά και στην εφημερίδα των συντακτών που δημοσιοποίησε το θέμα , για να πάρει απάντηση από τη κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που καταγγέλλει τον μάρτυρα υπεράσπισης του Νίκου Μιχολιάκου για προσπάθεια φίμωσης και επισημαίνει πως «ο  Περιφερειακός Συμπαραστάτης, οφείλει να μένει μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις, ιδίως στην περίπτωση που αυτές περιλαμβάνουν την τέλεση ποινικά κολάσιμων εγκλημάτων που κλονίζουν τα θεμέλια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος»

konstantinopoulos-maniatis-grigorakos

Ανακοίνωση της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για την απόπειρα φίμωσης Βουλευτών:

Μετά το εξώδικο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και προτεινόμενου ως μάρτυρα υπεράσπισης του αρχηγού της «Χρυσής Αυγής»

Το θέμα είναι πολιτικό. Δεν είναι προσωπικό. Επί του πολιτικού αυτού θέματος ασκήθηκε κριτική και ζητήθηκαν απαντήσεις, που μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί. Οι Βουλευτές έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να αναδεικνύουν ζητήματα που έχουν προεχόντως πολιτικό και θεσμικό χαρακτήρα. Η εμπλοκή προσώπου που έχει επιλεγεί ως Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης, σε μια δίκη που, πέραν του ποινικού σκέλους, έχει κατ’ εξοχήν και πολιτική διάσταση, δεν συνάδει με την ορθή επιτέλεση του ρόλου και της αποστολής του.

Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης, οφείλει να μένει μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις, ιδίως στην περίπτωση που αυτές περιλαμβάνουν την τέλεση ποινικά κολάσιμων εγκλημάτων που κλονίζουν τα θεμέλια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Ως έμμισθο διοικητικό όργανο με αρμοδιότητα τη συμβιβαστική διαμεσολάβηση, οφείλει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις απρόσκοπτης πρόσβασης σε αυτόν εκ μέρους όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων της Περιφέρειας. Η εμπλοκή σε μια δίκη όπως αυτή της «Χρυσής Αυγής», δεν ευνοεί τη δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων. Ως προς αυτό ασκείται κριτική από τους Βουλευτές που εκλέγονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, θεωρούμε ότι τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου πρέπει να κρίνουν αν ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης τους, δεδομένου ότι οι προϋποθέσεις παροχής της, έχουν κατά το πολιτικό σκεπτικό που αναπτύχθηκε, εκλείψει.

Το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, όπως και το δικαίωμα στην υπεράσπιση είναι θεμελιώδες και απαραβίαστο δικαίωμα κάθε ευνομούμενης δημοκρατικής κοινωνίας. Όπως και το δικαίωμα άσκησης κριτικής και έκφρασης γνώμης από τους αντιπροσώπους του ελληνικού λαού. Το θέμα είναι πολιτικό. Και υπό αυτή την οπτική, ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, Περιφέρειας Πελοποννήσου υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις, δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.