Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Αποσύρθηκε από την κούρσα για την θέση του Κάμερον ο Μπόρις Τζόνσον

«Μετά από διαβουλεύσεις με συναδέλφους και λαμβάνοντας υπόψη τις προϋποθέσεις στη Βουλή, κατέληξα ότι δεν μπορεί εγώ να είμαι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας»

boris-johnson

Με ανακοίνωσή του ο Μπόρις Τζόνσον ενημερώνει πως δεν θα διεκδικήσει τη θέση του διαδόχου του Ντέιβιντ Κάμερον στο κόμμα των Βρετανών συντηρητικών και δυνητικά του πρωθυπουργού που θα οδηγήσει τη Μεγάλη Βρετανία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ όλα τα βρετανικά ΜΜΕ από το πρωί εμφανίζονταν σίγουρα ότι ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της καμπάνιας υπέρ του Brexit τους άφησε όλους εμβρόντητους ανακοινώνοντας ότι τελικά αποσύρεται από την κούρσα διαδοχής.

Αν και στη δήλωσή του τόνισε ότι «διαψεύστηκαν οι προφήτες της καταστροφής για το Brexit» και ότι «το Λονδίνο και όλη η Μεγάλη Βρετανία θα ανθίσουν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανακοίνωσε ότι «μετά από διαβουλεύσεις με συναδέλφους και λαμβάνοντας υπόψη τις προϋποθέσεις στη Βουλή, κατέληξα ότι δεν μπορεί εγώ να είμαι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας».

Αποφασιστικό χτύπημα κατά του Μπόρις Τζόνσον ήταν η ανακοίνωση νωρίτερα της υποψηφιότητας του υπουργού Δικαιοσυνης Μάικλ Γκοβ, ο οποίος θεωρείται πανίσχυρος στο εσωτερικό του κόμματος των Συντηρητικών.

Ο μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης του Τζόνσον ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του ήταν ξεκάθαρος ως προς τη στάση του απέναντι στον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου: «Ο Μπόρις δεν είναι ηγέτης».

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της υποψηφιότητας για τη θέση του διαδόχου του Κάμερον της υπουργού Εσωτερικών Τερέζα Μέι, επιβεβαιώνοντας τον κατακερματισμό δυνάμεων και την εσωτερική κρίση στους Τόρις μετά την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης.

Δίνοντας το στίγμα της η κυρία Μέι δήλωσε ότι «μετά το δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας, η χώρα μας χρειάζεται έναν ισχυρό και διακεκριμένο ηγέτη για να διανύσει αυτή την περίοδο οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας και να διαπραγματευτεί με τους καλύτερους όρους την έξοδο από την ΕΕ».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By