Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Απόστολος Βακάκης (Jumbo): Χώρα των εκπλήξεων και των αντιφάσεων η Ελλάδα

«Εγώ σαν άτομο είμαι ένθερμος υποστηρικτής της χώρας και θα παραμείνω ως την τελευταία στιγμή» έσπευσε να τονίσει.

Συντηρητικές εκτιμήσεις για τη χρήση που διανύει η εταιρεία, αλλά ρηξικέλευθες απόψεις για σειρά θεμάτων της εγχώριας αγοράς διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Jumbo, σε μια κατάμεστη αίθουσα κατά την καθιερωμένη ετήσια παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ο Απόστολος Βακάκης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της εταιρείας. Ειδικότερα, κατά το πρώτο τρίμηνο της νέας οικονομικής χρήσης, (Ιούλιος 2018-Σεπτέμβριος 2018), ο όμιλος κατέγραψε αύξηση πωλήσεων κατά 6% περίπου, επίδοση που εξυπηρετήθηκε κυρίως από τις αγορές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, καθώς οι πωλήσεις στην Ελλάδα ήταν οριακά αρνητικές (-0,5% like for like). Με βάση τις παραπάνω ενδείξεις, η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά ότι στο σύνολο της χρήσης οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 5%-6%, ενώ η κερδοφορία της θα διαμορφωθεί από 0% έως -10% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση της.

Ο πρόεδρος του ομίλου της Jumbo ανέφερε ότι για τα επόμενα 3-4 χρόνια, η Ρουμανία θα είναι ο βασικός πυλώνας της επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά τον τζίρο, είπε ότι το άνω άκρο των εκτιμήσεων είναι ότι θα ενισχυθεί από 5% έως 7% στη νέα ετήσια χρήση. Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι το 2019 για την Ελλάδα, που θα είναι μια είναι μια εκλογική χρονιά, δεν θα είναι εύκολο.

Ο ιδρυτής, βασικός μέτοχος της Jumbo, χαρακτήρισε την Ελλάδα «χώρα των εκπλήξεων και των αντιφάσεων». Για να προσθέσει αμέσως μετά, σαρκαστικά, ότι «η Ελλάδα είναι ένας επενδυτικός παράδεισος, φτάνει οι επενδυτές να είναι… αθάνατοι». Υπονοώντας δηλαδή ότι θα χρειαστεί περισσότερο από μια ζωή, για να βγουν κέρδη από τα τοποθετούμενα επενδυτικά κεφάλαια.

«Εγώ σαν άτομο είμαι ένθερμος υποστηρικτής της χώρας και θα παραμείνω ως την τελευταία στιγμή» έσπευσε να τονίσει.

Για να συμπληρώσει στη συνέχεια. «Δεν μασάω σε αυτό το κομμάτι. Έρχομαι μάλιστα και λέω ότι και οι επιχειρηματίες πρέπει να βάλουν πλάτη. Η Ελλάδα δεν μπορεί να διασωθεί εάν όλοι μας δεν βάλουμε πλάτη. Αν δεν κοιτάξουμε την πατρίδα μας η πατρίδα μας από που θα βοηθηθεί; Από το υπερπέραν; Υποχρέωση των επιχειρηματιών είναι να κοιτάμε και τη χώρα».

Ο Απόστολος Βακάκης ανέφερε ακόμη ότι: «Η περίπτωση του ΤΙΤΑΝΑ είναι ιδιαίτερη. Έχουμε να κάνουμε με όμιλο του οποίου το 80% του κύκλου εργασιών πραγματοποιείται εκτός Ελλάδας. Εμείς ως Jumbo έχουμε το 60% της δραστηριότητάς μας στην Ελλάδα. Μπορεί βαθμιαία να κατέβει στο 50% αλλά και πάλι θα είναι η βασική χώρα. Εμείς εδώ γεννηθήκαμε και θα τη στηρίξουμε. Δεν υπάρχει άλλη σκέψη. Και εάν είναι να πέσουμε, θα πέσουμε μαζί με τη χώρα… Φυσικά ως εταιρεία λειτουργούμε με τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει βιώσιμη».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By