Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Αποστόλου: Αναγκαίο και για τους αγρότες το ασφαλιστικό

Τι ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνέντευξή του

apostolou-syriza

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στο Mega τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος των αγροτών με την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό.

Ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι ο Πρωθυπουργός καλεί τους αγρότες σε διάλογο, και πως ο ίδιος συζητά με τους αγρότες από τον Οκτώβρη «διότι η προστασία ιδιαίτερα του αγροτικού χώρου ήταν κύριο ζητούμενο για μας».

Ο υπουργός αναγνώρισε ότι ο αγροτικός χώρος χρειάζεται στήριξη. Όπως είπε, «αυτήν τη στήριξη τη σέβεται και την υπερασπίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει έναν κοινοτικό προϋπολογισμό για το αγροτικό. Για τους Έλληνες αγρότες, όπως για όλους τους Ευρωπαίους διασφαλίζεται μέσα από την κοινή αγροτική πολιτική ένα ποσό, σύμφωνα βεβαίως με τους αγρότες που υποβάλλουν δικαιώματα και υποβάλλουν δικαιώματα γύρω στους 700.000 αγρότες».

Αναφερόμενος στο φορολογικό των αγροτών, ο υπουργός τόνισε ότι το 2016 για το εισόδημα του 2015, οι αγρότες θα πληρώσουν «αυτά που πλήρωσαν το ’14, τα οποία είναι λιγότερα σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν για το εισόδημά τους το ’13» «Άρα συμφωνούμε ότι και το 2016 θα πληρώσουν λιγότερα λεφτά από αυτά που πλήρωναν τις προηγούμενες φορές», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα των αγροτών για απόσυρση του ασφαλιστικού σχεδίου, ο υπουργός απάντησε ότι «αν πάρουμε πίσω τη συμφωνία, υπάρχει ένα θέμα παραμονής της χώρας μας στην Ε.Ε., να τα καταλάβουν αυτά». Η κυβέρνηση, επανέλαβε, είναι ανοιχτή στον διάλογο, «έχοντας μια συμφωνία, την οποία πρέπει να την υπηρετήσουμε, να την υλοποιήσουμε. Όχι μόνο την έχει συμφωνήσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου που είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας αλλά είναι και αναγκαία για τους ίδιους τους αγρότες, 3,5 δισ. είναι ανάγκη κάθε χρόνο να εισρέουν στον αγροτικό χώρο. Διότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε μια προσπάθεια να βγούμε μπροστά».

Για το ασφαλιστικό είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης έχει σχέση με την κατάσταση που βιώνουμε, και η κατάσταση, όπως ανέφερε, «λέει ότι, σήμερα ο ΟΓΑ ενισχύεται με 3,3- 3,4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο». Δηλαδή, συνέχισε ο κ. Αποστόλου, «το 90% των δαπανών του ΟΓΑ καταβάλλεται από τον Έλληνα πολίτη και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σήμερα εάν αφήσουμε τα πράματα όπως είναι, η βασική σύνταξη του ΟΓΑ, του αγρότη θα πάει σε βάθος χρόνου, το 2027 σε 0».

Ο κ. Αποστόλου τόνισε τέλος ότι «δεν επιχειρήσαμε να κοροϊδέψουμε κατ” ελάχιστο, ούτε τον αγροτικό κόσμο» και κατέληξε: «το ζήτημα είναι: Πρέπει να κάνουμε παρέμβαση στο ασφαλιστικό των αγροτών ναι ή όχι; Έτσι λοιπόν από την ώρα που πρέπει να κάνουμε παρέμβαση, πρέπει να έρθουν οι αγρότες και να συζητήσουμε και με τον πρωθυπουργό αυτά τα οποία εμείς διαπραγματευόμαστε».

By