Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Αποστόλου: Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα

Εγκαινίασε την 10η Πανελλήνια Γεωργική- Κτηνοτροφική και Περιβαλλοντική Έκθεση Λάρισας

apostolou euaggelos

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου που και εγκαινίασε την 10η Πανελλήνια Γεωργική- Κτηνοτροφική και Περιβαλλοντική Έκθεση Λάρισας.

«Η νέα Κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα που στον πυρήνα του βρίσκεται το αγροδιατροφικό σύμπλεγμα, ως βασικός μοχλός για την οικονομική και κοινωνική ανόρθωση της χώρας», επεσήμανε ο κ. Αποστόλου ο οποίος και εγκαινίασε την 10η Πανελλήνια Γεωργική- Κτηνοτροφική και Περιβαλλοντική Έκθεση Λάρισας.

Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι θα γίνει πρωτίστως νοικοκύρεμα των οικονομικών του υπουργείου και σωστή διαχείριση των πόρων και ταυτόχρονα θα ληφθούν στοχευμένα μέτρα τα οποία όπως είπε, αφορούν στην ενίσχυση του εισοδήματος.

Μεταξύ άλλων, εξήγγειλε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια, στους στάβλους και στις αποθήκες, καθώς και η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 13%. Καθορισμός και για τους αγρότες, αφορολόγητου καθαρού ατομικού εισοδήματος στις 12.000 ευρώ, που θα μείνει και εκτός της υποχρεωτικής τρήσης των βιβλίων εσόδων-εξόδων.

Μείωση του κόστους παραγωγής με την καθιέρωση μειωμένου τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος και τη σταδιακή κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, «ώστε να φτάσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα στο μέσο όρο της Ε.Ε. και στο μέλλον να καταλήξουμε στο αγροτικό πετρέλαιο». Επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ.

Επίσης, όπως υπογράμμισε, θα ληφθούν και στοχευμένα μέτρα, που αφορούν στην παροχή ρευστότητας και είναι:

  • η ρύθμιση των αγροτικών χρεών στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια
  • η αναστολή πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχειών των αγροτών, ιδίως αυτών που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία (γη,μηχανήματα, αποθήκες)
  • η ίδρυση Τράπεζας ειδικού σκοπού, ώστε να στηριχτεί η πρωτογενής παραγωγή, η μεταποίηση και η διάθεση προϊόντων
  • η επαναφορά των δημοσίων υπηρεσιών στην ύπαιθρο
  • η ίδρυση Τράπεζας Γενετικού Υλικού με έδρα την Θεσσαλονίκη για να διατηρηθεί και να προστατευτεί το συλλεγόμενο γενετικό υλικό
  • η ορθή αποτύπωση των βοσκήσιμων γαιών, με στόχο την ομαλή και απρόσκοπτη, ροή των κοινοτικών πόρων.

Ακόμα, θα ληφθούν μέτρα που θα αφορούν στην απορρόφηση και σωστή αξιοποίηση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τον Μάρτιο η πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης

Επίσης ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου γι αυτό και το σύστημα θα είναι ανοιχτό μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συμπληρωθούν κάποιες διορθώσεις.

Όπως τόνισε ο κ. Αποστόλου στο σχέδιο της Κυβέρνησης, για το αγροτικό χώρο, βασική παράμετρο αποτελεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας και αυτή θα επιτευχθεί με την επιθετική προβολή των αγροδιατροφικών και αγροτουριστικών πλεονεκτημάτων της χώρας.

Για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Επίσης, ανέφερε ότι θα προχωρήσει το υπουργείο και στην εξυγίανση των αγροτικών συνεταιρισμών, με απόδοση ευθυνών σε πρόσωπα που ευθύνονται για φαινόμενα κακοδιαχείρισης και στην «αναγέννησή τους με ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα προκύψει μέσα από έναν έντιμο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ομάδες παραγωγών και στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς».

Όπως επεσήμανε, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει όλους τους παραγωγικούς πόρους του χώρου μέσα από την καταγραφή και αξιοποίηση της γεωργικής γης και των ανενεργών μεταποιητικών μονάδων, με στόχο την ίδρυση Τράπεζας Γής και Ακινήτων, ώστε να παραχωρούνται για συγκεκριμένο χρόνο σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με την γεωργία, στοχεύοντας ιδιαίτερα στους νέους. Στο πρόγραμμα είναι και η αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, ενώ ο ΟΣΔΕ «θα επιστρέψει σπίτι του, στο υπουργείο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Αποστόλου, το υπουργείο θα προχωρήσει στην εξυγίανση των αγορών, στην ίδρυση αγορών αγροτών, θα πατάξει τις παράνομες ελληνοποίησεις, τις υπερτιμολογήσεις, τις ενδοομιλικές συναλλαγές και τα καρτέλ και θα επιδιώξει την καθιέρωση προθεσμιών πληρωμής της αγροτικής παραγωγής, το πολύ μέχρι το χρόνο ανάλωσής της.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By