Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Apple: Αυτά είναι τα νέα Mac με τα πανίσχυρα τσιπ – Πόσο πωλούνται

Η παρουσίαση «scary fast» για το νέο iMac, MacBook Pros και την τρίτη γενιά της εσωτερικής σειράς επεξεργαστών Mac – Το πρώτο στο είδος του τσιπ M3 με τεχνολογία 3 νανομέτρων

Η Apple Inc. ανακοίνωσε ένα νέο iMac, MacBook Pros και την τρίτη γενιά της εσωτερικής σειράς επεξεργαστών Mac, παρουσιάζοντας ένα πρώτο στο είδος του τσιπ M3 που ενισχύει τις επιδόσεις και τα γραφικά.

Η νέα σειρά τσιπ βασίζεται σε προηγμένη τεχνολογία κατασκευής 3 νανομέτρων και χειρίζεται πιο αποτελεσματικά την επεξεργασία γραφικών, ανέφερε η Apple σε παρουσίαση τη Δευτέρα. Το βασικό μοντέλο διαθέτει οκτώ κύριους πυρήνες – τις μηχανές επεξεργασίας σε ένα τσιπ – εκτός από 10 πυρήνες για τα γραφικά. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης τα τσιπ M3 Pro και M3 Max υψηλότερων προδιαγραφών στο πλαίσιο της παρουσίασης των προϊόντων που ονομάστηκε “Scary Fast”.

Τα νέα μοντέλα MacBook Pro, που επίσης παρουσιάστηκαν στην ημίωρη εκδήλωση, θα λειτουργούν με τους νέους επεξεργαστές. Η εταιρεία ανακοίνωσε ένα low-end μοντέλο στα 1.599 δολάρια με το τυπικό chip M3, καθώς και high-end εκδόσεις που τρέχουν διαμορφώσεις M3 Pro και M3 Max. Η τεχνολογία των τσιπ θα κάνει τους νέους φορητούς υπολογιστές πιο ισχυρούς, διατηρώντας παράλληλα τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους που φτάνει τις 22 ώρες, δήλωσε η Apple. Ο τεχνολογικός γίγαντας παρουσίασε επίσης μια έκδοση του επιτραπέζιου υπολογιστή iMac 24 ιντσών all-in-one που τρέχει το M3.

Η εγχώρια επιχείρηση ημιαγωγών της εταιρείας – γνωστή ως Apple Silicon – έχει γίνει ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο. Από τότε που μεταπήδησε στα δικά της τσιπ από τα εξαρτήματα της Intel Corp. το 2020, η Apple είδε τις πωλήσεις των υπολογιστών Mac να αυξάνονται απότομα, βοηθούμενη από την ευρύτερη άνοδο των τεχνολογικών δαπανών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αλλά τα τελευταία τρίμηνα, τα έσοδα των Mac άρχισαν να υποχωρούν και πάλι και ο ανταγωνισμός έχει ενταθεί. Το λανσάρισμα του M3 έχει ως στόχο να βοηθήσει στην αποκατάσταση του πλεονεκτήματος της Apple στον κλάδο και να επαναφέρει την επιχείρηση Mac σε τροχιά. Οι πωλήσεις των υπολογιστών προβλέπεται να ανέβουν περίπου 5% στο τρίμηνο των διακοπών, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 5,5% στο οικονομικό έτος που ξεκίνησε αυτό το μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η μετάβαση στον M3 σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Apple – ή οποιοσδήποτε άλλος κατασκευαστής υπολογιστών μεγάλου όγκου – μεταβαίνει στην τεχνολογία 3 νανομέτρων. Η διαδικασία συμπιέζει περισσότερα τρανζίστορ, τοποθετώντας περισσότερη τεχνολογία σε πιο περιορισμένο χώρο. Τέτοια τσιπ έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύουν τις επιδόσεις, ενώ παράλληλα εξοικονομούν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Με τη χρήση εσωτερικών τσιπ, η Apple μπορεί να προσαρμόσει το υλικό και το λογισμικό της μαζί για να δημιουργήσει μια καλύτερη συνολική εμπειρία χρήσης. Η εταιρεία με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας δήλωσε ότι το κορυφαίο MacBook Pro της είναι πλέον 11 φορές ταχύτερο από τον ταχύτερο φορητό υπολογιστή της Intel.

Τα νέα Mac δεν διαθέτουν άλλα σημαντικά νέα χαρακτηριστικά πέρα από τα νέα τσιπ. Αλλά το MacBook Pro προσφέρει 20% μεγαλύτερη φωτεινότητα – για περιεχόμενο χωρίς χρώματα υψηλής δυναμικής εμβέλειας – καθώς και μια νέα χρωματική επιλογή “space black”. Το Bloomberg News αναφέρθηκε νωρίτερα στους νέους Mac και τους επεξεργαστές.

Εκτός από το νέο MacBook Pro χαμηλού κόστους, η Apple διατήρησε τις τιμές ως επί το πλείστον στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα μοντέλα. Ο iMac συνεχίζει να ξεκινάει από τα 1.299 δολάρια, το M3 Pro MacBook Pro είναι 1.999 δολάρια και το M3 Max MacBook Pro ξεκινάει από τα 2.499 δολάρια. Ένα πλήρως φορτωμένο high-end MacBook Pro με οθόνη 16 ιντσών, 40 πυρήνες γραφικών, οκτώ terabytes αποθηκευτικού χώρου και 128 gigabytes μνήμης κοστίζει 7.199 δολάρια, σύμφωνα με το ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple.

By