Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Apple Healthbook. Ο προσωπικός σας «γιατρός»…

healthbook

Ο CEO της Apple, Tim Cook είχε πει πρόσφατα ότι η Apple έχει «μεγάλα σχέδια» για το 2014, ωστόσο δεν αποκάλυψε το παραμικρό σχετικά. Αναλυτές ωστόσο κάνουν λόγο για την εμφάνιση δύο νέων μοντέλων iPhone με «μεγάλη διαγώνιο» οθόνης και μίας wearable device, του iWatch.

gallery_286955_989_102856

Όσο αφορά στο τελευταίο, ίσως η ενδεχόμενη κυκλοφορία του να επιβεβαιώνεται από τη διαρροή μίας νέας εφαρμογής της Apple, που αφορά στην υγεία, στην άσκηση και στη διατροφή.
Πιο συγκεκριμένα, διέρρευσαν λεπτομέρειες που αφορούν στο Healthbook app, το οποίο επί της ουσίας είναι ένας aggregator που τραβάει και καταγράφει δεδομένα που αφορούν στη φυσική κατάσταση/ υγεία και στην άσκηση, και εμφανισιακά φαίνεται να έχει αρκετές ομοιότητες με το γνωστό Passbook.

bloodworkbloodsugaroxygensat

Η εφαρμογή, παρότι στο 9to5mac εγγυώνται για την αυθεντικότητα της, δεν είναι σίγουρο ότι θα κυκλοφορήσει από την Apple. Το πιθανότερο πάντως είναι να διατεθεί με το iOS 8 ή με το φημολογούμενο iWatch.
Σύμφωνα με τα screenshots που διέρρευσαν, το Healthbook θα παρέχει πληροφορίες σε αρκετούς βασικούς τομείς που αφορούν στην υγεία και στην άσκηση, ενώ επιπλέον θα περιέχει και μία «Κάρτα Έκτακτης Ανάγκης», η οποία λογικά θα χρησιμοποιείται από επαγγελματίες του τομέα της υγείας (π.χ ιατρούς, φαρμακοποιούς) σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

gallery_286955_989_2317

Προκύπτουν πάντως ερωτήματα. Για παράδειγμα, πολλά δεδομένα που αφορούν σε αυτούς τους τομείς, μπορούν να παρέχονται από το ίδιο το iPhone 5s, ωστόσο στην περίπτωση της πίεσης του αίματος ή και του σάκχαρου στο αίμα, έχουμε να κάνουμε με δεδομένα που λογικά δεν μπορεί να τροφοδοτήσει το Healthbook κανένα σημερινό μοντέλο iPhone. Είναι λογικό λοιπόν να υποθέσουμε ότι τα συγκεκριμένα δεδομένα θα τα παρέχει κάποια νέα συσκευή της εταιρείας, πιθανότατα το iWatch, ή άλλα αξεσουάρ/ συσκευές τρίτων κατασκευαστών.

heartblood

Στο Healthbook παρατηρούμε ότι θα αποθηκεύονται δεδομένα που αφορούν στη πίεση του αίματος ή στους καρδιακούς παλμούς. Στην πρώτη περίπτωση, δεν υπάρχει smartphone ή κάποιο smartwatch που να μπορεί να προσφέρει τέτοιου είδους δεδομένα, και δεν είμαστε σίγουροι ότι κάτι τέτοιο θα μπορεί να το κάνει το φημολογούμενο iWatch. Ίσως…

gallery_286955_989_26805

Άλλους τομείς που φαίνεται πως “παρακολουθεί” το Healthbook είναι διάφορα στοιχεία στο αίμα, όπως για παράδειγμα τα επίπεδα σακχάρου, το οξυγόνο κ.ά. Όσο αφορά στην άσκηση, παρατηρούμε ότι η εφαρμογή μπορεί να κρατάει δεδομένα που αφορούν στην παρακολούθηση της ενυδάτωσης και μετρήσεις που αφορούν στον αναπνευστικό ρυθμό.

gallery_286955_989_57601

Χρειάζονται ειδικά όργανα για αυτές τις μετρήσεις, που είναι αρκετά πολύπλοκες, και είναι πολύ πιθανό, η Apple να θέλει να ενεργοποιήσει μία ομάδα τέτοιων αξεσουάρ/ συσκευών να συνεργάζονται με τις συσκευές της, εκτός και αν παρουσιάσει η ίδια τέτοιες συσκευές, μία κατεύθυνση που δεν έχει πολλές πιθανότητες. Δεδομένα επίσης που αφορούν στις συνήθειες ύπνου του χρήστη θα μπορούν να καταγράφονται και να αποθηκεύονται στο Healthbook.

Σύμφωνα με τα screenshots που διέρρευσαν, το Healthbook μοιάζει με μία πολύ «δυνατή» εφαρμογή όσο αφορά στη καταγραφή και στην αποθήκευση δεδομένων που αφορούν στην υγεία, στην άσκηση και στη διατροφή. Μένει να δούμε και ποιες συσκευές θα την τροφοδοτούν με δεδομένα.

ΠΗΓΕΣ: insomnia.gr | 9to5mac.com

(Visited 1 times, 1 visits today)
By