Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Apple και Samsung πήραν το μήνυμα για τις τιμές των κινητών τους

Οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί τα βρίσκουν σκούρα με τις τιμολογιακές στρατηγικές τους στα κινητά τηλέφωνα.

Τα τελευταία χρόνια, η Apple και η Samsung έχουν αυξήσει τις τιμές στα κινητά τους τηλέφωνα. Πλέον, οι συσκευές τους μπορεί να κοστίζουν περισσότερο από ένα νοίκι σε πολλές μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.

Το περσινό iPhone XS Max της Apple ξεπερνά τα 1.450 δολάρια. Εντωμεταξύ, η τιμή του νέου Galaxy S10+ της Samsung αγγίζει έως και τα 1.600 δολάρια. Ως αποτέλεσμα, οι κατασκευαστές τηλεφώνων αισθάνονται ολοένα και περισσότερο μια αντίδραση των καταναλωτών. Φέτος, οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων θα μειωθούν κατά 9% στις ΗΠΑ και στην Κίνα, ανέφερε την Τετάρτη η εταιρεία μετρήσεων αγοράς CCS Insight.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πωλήσεις smartphone θα μειωθούν κατά 2% στις 1,4 δισεκατομμύρια συσκευές, προβλέπει η εταιρεία. Πέρυσι, οι πωλήσεις smartphone μειώθηκαν για πρώτη φορά, από 2% έως 4%, σύμφωνα με εκτιμήσεις διαφόρων ερευνητικών εταιρειών.

«Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα φαινόταν ότι οι μεγάλοι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων θα μπορούσαν να χρεώνουν όσα ήθελαν για τις τελευταίες κορυφαίες συσκευές τους, αλλά φαίνεται ότι κάπως παρασύρθηκαν το 2018», αναφέρει στην έκθεση η Marina Koytcheva, αντιπρόεδρος προβλέψεων της CCS. «Το ψυχολογικό όριο των 1.000 δολαρίων φαίνεται να έχει κάνει ορισμένους καταναλωτές να αξιολογούν εκ νέου κατά πόσο πρέπει πραγματικά να αντικαταστήσουν το τηλέφωνό τους τόσο γρήγορα όσο έκαναν στο παρελθόν».

Η Apple και η Samsung αύξησαν τις τιμές των τηλεφώνων τους βάσει της θεωρίας ότι οι πελάτες ήθελαν καλύτερες οθόνες, περισσότερες κάμερες, και άλλα ακριβά τεχνολογικά χαρακτηριστικά. Οι εταιρείες ελπίζουν ότι όλα αυτά τα …μπιχλιμπίδια θα ωθούσαν τους πελάτες να αναβαθμίζουν τα τηλέφωνά τους πιο συχνά, αντιστρέφοντας έτσι τη μείωση της μέσης τιμής των τηλεφώνων που πουλούσαν.

Αν και η στρατηγική υψηλότερων τιμών μπορεί να δούλεψε με τους πρώιμους χρήστες, δεν συνέβη το ίδιο με τη μαζική αγορά. Και οι καταναλωτές που προσέχουν τι ξοδεύουν ενδέχεται να αποτελέσουν μια ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς οι νέες καινοτομίες – όπως τα τηλέφωνα που μπορούν να συνδεθούν με υπερσύγχρονα ασύρματα δίκτυα 5G ή οι συσκευές με πτυσσόμενες οθόνες, ίσως να καταλήξουν να κοστίζουν περισσότερο από τα τρέχοντα μοντέλα.

Τα όρια της στρατηγικής υψηλότερων τιμών ίσως παίζουν κάποιο ρόλο στη μεγαλύτερη έμφαση που δίνει η Apple στις συνδρομητικές υπηρεσίες. Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία αφιέρωσε μια ολόκληρη εκδήλωση για να παρουσιάσει νέες υπηρεσίες, όπως το Apple New Plus και το Apple TV Plus.

Η Apple δεν έχει πει τίποτα για το πόσο θα χρεώνει για τα νέα μοντέλα τηλεφώνων που θα παρουσιαστούν φέτος. Όμως, στην Κίνα πρόσφατα μείωσε τις τιμές στα μοντέλα του 2018, σε μια προσπάθεια να ανεβάσει τις πωλήσεις.

Οι επενδυτές δεν είναι σίγουροι πώς πρέπει να ερμηνεύσουν τη συγκεκριμένη μετάβαση. Η τιμή της μετοχής της Apple αυξήθηκε κατά 26% από την τελευταία έκθεση κερδών της στις 29 Ιανουαρίου, όταν και ανέφερε άνοδο κατά 19% στα έσοδα από υπηρεσίες. Η εταιρεία έχει σταματήσει να αναφέρει τον αριθμό των iPhones που πουλάει, αλλά συνεχίζει να αποκαλύπτει τα έσοδα που εξασφαλίζει από το iPhone (υποχώρησαν κατά 15% το τελευταίο τρίμηνο). Με την τιμή της να κινείται λίγο κάτω από τα 195 δολάρια στα μέσα της εβδομάδας, η μετοχή της Apple εξακολουθεί να βρίσκεται σχεδόν κατά 20% χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ των 233,47 δολαρίων που επιτεύχθηκε το περασμένο φθινόπωρο.

Η τάση πτώσης των πωλήσεων τηλεφώνων ξεκίνησε στη Δυτική Ευρώπη, όπου οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 23% τα τελευταία πέντε χρόνια. Η επιβράδυνση έχει εξαπλωθεί από τότε σε περιοχές που κάποτε αναπτύσσονταν ταχύτατα, όπως η Ινδία, όπου η ανάπτυξη συνεχίζεται αλλά με πιο μέτριο ρυθμό. Οι πωλήσεις θα αυξηθούν μόλις κατά 5% φέτος μετά από αύξηση 10% το 2018, σύμφωνα με την έκθεση.

Πριν από μερικά χρόνια, φαινόταν ότι οι συνολικές πωλήσεις τηλεφώνων, συμπεριλαμβανομένων των φθηνότερων κινητών τηλεφώνων, θα ξεπερνούσαν εύκολα τις 2 δισεκατομμύρια συσκευές τον χρόνο. Τώρα, λέει ο Koytcheva, αυτό μοιάζει περισσότερο με «ένα μακρινό όνειρο για τον κλάδο».

By