Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Απρόσμενη αύξηση 7,6% της ανεργίας στη Σουηδία

Το ποσοστό ανεργίας στη Σουηδία αυξήθηκε απροσδόκητα τον περασμένο μήνα, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας έπειτα από μία από τις χειρότερες υφέσεις στον κλάδο παγκοσμίως.

Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε υψηλό τεσσάρων μηνών, στο 7,6%, πάνω από όλες τις εκτιμήσεις. Η διάμεση πρόβλεψη των αναλυτών του Bloomberg έδειξε ότι δεν αναμενόταν καμία μεταβολή σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά εργασίας – η οποία συνήθως αντιδρά στις οικονομικές μεταβολές με καθυστέρηση – πλήττεται τώρα από τις επιπτώσεις του υψηλότερου πληθωρισμού και του αυξανόμενου κόστους δανεισμού στη μεγαλύτερη οικονομία της Σκανδιναβίας. Το πώς θα εξελιχθεί η ανεργία θα είναι καθοριστικό για το βάθος της χειρότερης στεγαστικής κρίσης στη χώρα εδώ και δεκαετίες, ανέφεραν αναλυτές της SEB AB λίγες ημέρες πριν.

«Η αγορά εργασίας παρέμεινε ανθεκτική για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τώρα βλέπουμε πρώιμα σημάδια εξασθένισης», ανέφερε η αναλύτρια της Swedbank AB Έμμα Πόλσον σε σημείωμα της προς τους πελάτες της. Παρόλα αυτά, η ίδια δήλωσε ότι «το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις και η διάρκεια ισχύος των νέων συμφωνιών έχει μεγαλύτερη σημασία για την Riksbank (Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας) βραχυπρόθεσμα» από την ανεργία.

Η Riksbank αναμένει ότι η ανεργία στη χώρα θα αυξηθεί στο 8% φέτος, ενώ για το επόμενο έτος προβλέπεται περαιτέρω αύξηση στο 8,4%.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By