Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

Απτόητη η Τουρκία: Το Γιαβούζ έφτασε στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ

Στη θαλάσσια περιοχή στο νότιο τμήμα της Κύπρου μεταφέρθηκε το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι το «Γιαβούζ» έφτασε την Παρασκευή στην περιοχή άδειας G στο νότιο τμήμα της Κύπρου προκειμένου να πραγματοποιήσει την τρίτη δραστηριότητα γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα ως συνιδιοκτήτης του νησιού» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ακσοϊ δήλωσε ότι η πρόταση των τουρκοκυπριακών αρχών για τη δίκαιη κατανομή των πόρων και των εσόδων των υδρογονανθράκων, που υποβλήθηκε στις 13 Ιουλίου 2019, εξακολουθεί να ισχύει και αποτελεί σημαντική ευκαιρία για επίλυση.

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή στην οποία έφτασε το «Γιαβούζ» είναι το τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ το οποίο έχει αδειοδοτηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση στις εταιρίες ENI και TOTAL. Η Λευκωσία με ανακοίνωσή της καταδικάζει τις νέες παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ και χαρακτηρίζει την Τουρκία «κράτος-πειρατή». Τις ενέργειες της Τουρκίας καταδίκασε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By