Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αρχές Ιουλίου εμβόλια για όλους τους ενήλικες – 100.000 εμβολιασμοί σε ένα 24ωρο

Τις τελευταίες εξελίξεις για την πανδημία και την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος ανέλυσαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδροις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στις γενικότερες εξελίξεις για την πανδημία και στην αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών ανά ημέρα, τονίζοντας ότι σήμερα θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς σε ένα 24ωρο και θα ξεπεράσουμε το ένα εκατ. εμβολιασμένους και με τις δύο δόσεις, ενώ αρχές Ιουλίου, θα έχουμε εμβόλια για όλους τους ενήλικες, κτίζοντας το επίπεδο ανοσίας που έχει ανάγκη η κοινωνία.

 

Πιο συγκεκριμένα:

«Είναι εμφανές ότι παρόλο που υπάρχει βελτίωση στα στοιχεία, η νόσος είναι ακόμα εδώ. Είμαι υποχρεωμένος να συστήσω μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε τα βήματα ελευθερίας το ένα μετά το άλλο, ώστε να περιφρουρήσουμε τη δημόσια υγεία.

Παρουσιάζεται μικρή πτώση στα κρούσματα, αλλά η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 ετών. Ο δείκτης θετικότητας είναι στο 4,6%.

Προσπαθούμε να επιταχύνουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού. Χρειάζεται μάσκες, αποστάσεις, υγιεινή των χεριών και αντισηπτικά.

Πρέπει να προσέχουμε πολύ στους κλειστούς χώρους, στα μαγαζιά, στα σούπερ μάρκετ, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Να διαφυλάξουμε την προσπάθεια που έχουμε κάνει όλοι. Πρέπει όλοι μαζί, στην εστίαση, στο λιανεμπόριο, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, να τηρούμε τα μέτρα.

Υπάρχει αισιοδοξία. Όταν ξεκινήσαμε με 50 εμβολιασμούς υγειονομικών την ημέρα και σήμερα θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς σε μία ημέρα και ξεπερνάμε το ένα εκατ. εμβολιασμένους και με τις δύο δόσεις.

Μέσα στον Μάιο θα κάνουμε 2,3 εκατ. εμβολιασμούς και θα έχουμε φτάσει συνολικά τα 5 εκατ. εμβολιασμούς. Αρχές Ιουλίου, εφόσον έρθουν τα προγραμματισμένα εμβόλια, να μπορούν όλοι οι ενήλικες να εμβολιαστούν.

Συνιστώ σε όλους τους πολίτες, να μιλήσουμε με τις οικογένειες εκείνων που έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, ή που έχασαν ανθρώπους τους. Αυτή η πανδημία έχει αφήσει σκληρό αποτύπωμα».

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου ξεκίνησε λέγοντας ότι «η σελίδα των εμβολιασμών γύρισε από την επιφυλακτικότητα και τον δισταγμό στην εμπιστοσύνη».

Σήμερα ξεκινάει το Johnson & Jonson, το οποίο είναι εμβόλιο με ιικό φορέα το οποίο. Η αποτελεσματικότητά του εκτιμάται στο 66% για αλαφρά με μέτρια νόσο 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και για τη σοβαρή νόσο 77%-80%. Πρόκειται για εμβόλιο μίας δόσης με εύκολη διατήρηση σε θερμοκρασία ψυγείου. Είναι εύχρηστο και κατάλληλο για ευρεία χρήση.

Το εμβόλιο αυτό είναι μεν μονοδοσικό αλλά δεν πρέπει να συμπαρασύρει να πιστέψουμε και για τα άλλα εμβόλια ότι είναι αποτελεσματικά με μία δόση.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι βάσει βρετανικής μελέτης σε μεγάλο αριθμό ατόμων, ο εμβολιασμός μειώνει κατά 50% την πιθανότητα μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον του εμβολιασμένου, εύρημα που έχει προκαλέσει ενθουσιασμό. «Τα εμβόλια όχι μόνο σώζουν ζωές αλλά μειώνουν και την πιθανότητα να μολυνθεί το περιβάλλον του εμβολιασμένου» τόνισε.

Ως προς την ανοσία, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού υπογράμμισε ότι η αυτή δεν περιορίζεται μόνο στα αντισώματα αλλά έχει και την πτυχή της κυτταρικής ανοσίας που δεν είναι μετρήσιμη. Αρκετοί συμπολίτες με την αγωνία αν «έπιασε το εμβόλιο» κάνουν έλεγχο αντισωμάτων, και ενδεχομένως ανησυχούν για τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα.

Εντούτοις, ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο. Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό ή σε άτομο που πρόκειται να εμβολιαστεί. Θα υπάρξει οδηγία για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Η κ. Θεοδωρίδου έδωσε επίσης συγχαρητήρια στη νέα γενιά, που λειτούργησε με περισσότερη εμπιστοσύνη από την παλαιότερη και ζήτησε χαρακτηριστικά από τους νέους να πάρουν από το χέρι ένα διστακτικό ηλικιωμένο και να του δείξουν το δρόμο προς το εμβολιαστικό κέντρο.

By