Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Αρκετές ημέρες μπορεί να κρατήσουν οι έρευνες για τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους της EgyptAir

Η Γαλλία έχει στείλει στη ζώνη όπου πιστεύεται ότι συνετρίβη το Airbus της EgyptAir ένα περιπολικό σκάφος ανοικτής θαλάσσης

sintrimia-egyptair

Όπως έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές, η έρευνα για τα μαύρα κουτιά του Airbus A320 της EgyptAir, που εξαφανίσθηκε την Πέμπτη στη Μεσόγειο με 66 επιβαίνοντες, μπορεί να χρειαστεί πολλές ακόμη ημέρες, εν αναμονή της ανάπτυξης του εξειδικευμένου εξοπλισμού.

«Η ζώνη που πρέπει να ερευνηθεί είναι σχεδόν εξίσου μεγάλη με τη ζώνη έρευνας της πτήσης AF447» (σ.σ.: το αεροπλάνο A330 της Air France που εκτελούσε το 2009 πτήση από το Ρίο ντε Ζανέιρο στο Παρίσι και χάθηκε στη θάλασσα), εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή που γνωρίζει την υπόθεση που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Στην έκθεση του γαλλικού Γραφείου Ερευνών και Αναλύσεων (BEA) για το δυστύχημα της πτήσης AF447 το 2009 αναφέρεται ένας κύκλος ερευνών διαμέτρου 40 ναυτικών μιλίων, δηλαδή περίπου 74 χιλιομέτρων.

«Μόλις ο εξειδικευμένος ερευνητικός εξοπλισμός μεταφερθεί επιτόπου, θα πρέπει να εντοπισθούν τα σήματα ώστε να εντοπισθούν τα κουτιά και στη συνέχεια να ανελκυθούν στην επιφάνεια. Θα πάρει ακόμη πολλές ημέρες», πρόσθεσε η πηγή.

Η προθεσμία αυτή επιβεβαιώθηκε από μια άλλη πηγή που γνωρίζει την υπόθεση και ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Η Γαλλία έχει στείλει στη ζώνη όπου πιστεύεται ότι συνετρίβη το Airbus της EgyptAir ένα περιπολικό σκάφος ανοικτής θαλάσσης, το οποίο έφθασε επιτόπου αργά χθες το πρωί, αλλά σύμφωνα με το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η έρευνα για στοιχεία στην επιφάνεια της θάλασσας.

«Προς το παρόν η προτεραιότητα είναι η έρευνα για όλα τα ίχνη του αεροπλάνου, τα συντρίμμια, τα θύματα. Επικεντρώνουμε στα στοιχεία στην επιφάνεια για να αριστοποιήσουμε τον προσδιορισμό της περιοχής των ερευνών», δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

By