Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Αρνητικό ρεκόρ καθυστερήσεων για τρία ελληνικά αεροδρόμια

Μόλις προχθές ο πρόεδρος της Aegean κ. Ευτύχης Βασιλάκης ανέφερε στην ενημέρωση των αναλυτών για τις επιδόσεις του μεγαλύτερου εγχώριου αερομεταφορέα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο όμιλος το φετινό καλοκαίρι είχε να κάνει με τις καθυστερήσεις.

Και ήρθαν τα στοιχεία να τον επιβεβαιώσουν: Στο τοπ 10 των ευρωπαϊκών αεροδρομίων με τις περισσότερες καθυστερήσεις πτήσεων φέτος το καλοκαίρι βρίσκονται και τρία ελληνικά στους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων από την AirHelp, τη γνωστή εταιρεία για τα δικαιώματα επιβατών αεροπορικών μεταφορών, για τα 50 αεροδρόμια της Ευρώπης όπου καταγράφηκαν οι περισσότερες καθυστερήσεις φέτος κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, μια στις δύο πτήσεις που αναχωρεί από το αεροδρόμιο της Μυκόνου έχει καθυστέρηση, κατατάσσοντάς το ως το αεροδρόμιο με τις περισσότερες καθυστερήσεις πτήσεων πανευρωπαϊκά.

Σαντορίνη και Αθήνα ακολουθούν στην 4η και 7η θέση της συνολικής κατάταξης των 50 ευρωπαϊκών αεροδρομίων, όπου επίσης σημαντική παρουσία έχει και η Πορτογαλία με ακόμη τρία αεροδρόμια.

Το θέμα των καθυστερήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια απασχόλησε τα μάλα την αγορά τη φετινή σεζόν με τον επικεφαλής της Aegean να αποδίδει τις αρνητικές επιδόσεις στους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς σε ζητήματα του Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας στη χώρα μας (σ.σ. όχι δηλαδή με την ευρωπαϊκή εναέρια κυκλοφορία και την αύξηση της αεροπορικής κίνησης) τα οποία οδεύουν προς επίλυση με μέτρα όπως οι προσλήψεις ελεγκτών και οι επενδύσεις σε νέο εξοπλισμό.

Με βάση τα στοιχεία της Airhelp σχεδόν τέσσερις με πέντε στις δέκα πτήσεις που αναχώρησαν από τα αεροδρόμια της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Αθήνας για το δίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου είχε καθυστέρηση.

Εκτός από την Ελλάδα, στο top 10 της κατάταξης βρίσκονται και τα εξής αεροδρόμια της Πορτογαλίας: της Νήσου ΠόνταΝτελγάδα, της Νήσου Λάχες και της Λισαβόνας.

Η on time επίδοση του αεροδρομίου της Μυκόνου, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα πτήσεων της AirHelp, για το διάστημα από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου, ήταν μόλις στο 47,1%, για τη Σαντορίνη (4η θέση πανευρωπαϊκά) στο 56,1% και για την Αθήνα (7η θέση) στο 60,3%.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Διβάνη, ειδικός της AirHelp για θέματα δικαιωμάτων των επιβατών αεροπορικών μεταφορών «το γεγονός ότι καθυστερούν οι πτήσεις σε αεροδρόμια της χώρας που αποτελούν δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς για χιλιάδες επιβάτες από κάθε γωνιά της Ευρώπης θα πρέπει να μας προβληματίζει.

Όσοι αναχωρούν από αεροδρόμιο χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν πάνω από τρεις ώρες καθυστέρηση, ματαιωθεί η πτήση τους ή δεν τους επιτραπεί η επιβίβαση μπορούν να λάβουν μέχρι και 600 ευρώ αποζημίωση».

Στο τοπ 10 των αεροδρομίων με τιις περισσότερες καθυστερήσεις πτήσεων, το καλοκαίρι του 2019 ήταν στη δεύτερη και τρίτη θέση δύο αεροδρόμια της Πορτογαλίας, δύο ιταλικά αεροδρόμια (5η και 8η θέση), ενώ παρουσία είχαν επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σλοβενία.

Για τον τρόπο υπολογισμού χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα πτήσεων της AirHelp, για αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις το διάστημα των δύο αυτών μηνών, για πτήσεις με καθυστέρηση πάνω από 15 λεπτά και ακυρώσεις, το διάστημα: 1.6.19 – 31.7.19.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία, η βάση δεδομένων της για τις πτήσεις παγκοσμίως, συγκεντρώνει πολλαπλά δεδομένα από διάφορες αξιόπιστες πηγές όπως κυβερνητικοί οργανισμοί, βάσεις δεδομένων αεροδρομίων, υπηρεσίες ενημέρωσης πτήσεων, ιστορικές πηγές και πηγές εμπορικών δεδομένων.

«Αυτό επιτρέπει στην AirHelp να έχει ακριβή και σε πραγματικό χρόνο εικόνα για τα προβλήματα που υπάρχουν στις πτήσεις παγκοσμίως, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προκύπτουν τα προβλήματα αυτά και την πιθανότητα να προκύψουν επιπλέον προβλήματα».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By