Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Αρνητικό ρεκόρ με 98 διασωληνωμένους – Τάσεις σταθεροποίησης των κρουσμάτων στην Αττική

Τάσεις σταθεροποίησης παρουσιάζει η εξάπλωση της πανδημίας στην περιοχή του λεκανοπεδίου της Αττικής, την ίδια στιγμή, ωστόσο, αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των διασωληνωμένων, καταγράφωντας νέο ρεκόρ με 98 ασθενείς σε ΜΕΘ.

Η αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων έχει προκαλέσει την εγρήγορση των αρχών, οι οποίες ενισχύσουν τις ΜΕΘ με νέες κλίνες, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τις δομές που φιλοξενούν ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό. Ωστόσο, ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών Covid-19 ολοένα και αυξάνεται, καθώς προστίθεται ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων.

Το προηγούμενο ρεκόρ ασθενών με Covid-19 σε ΜΕΘ είχε καταγραφεί τον Απρίλιο και ήταν 93. Σε προηγούμεηνη εκτίμηση των αρμοδίων, είχε αναφερθεί ο αριθμός 100 ως όριο για την κάλυψη ΜΕΘ από ασθενείς με κορωνοϊό. Από τότε, ωστόσο, οι δομές έχουν ενισχυθεί και έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται από τα νεώτερα στοιχεία και τα μοντέλα που αναπτύσσονται.

Το θετικό μήνυμα από τον απολογισμό της Παρασκευής, είναι οι τάσεις σταθεροποίησης που παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ατιτκή. Αν και πρόκειται για την περιοχή που γίνονται τα περισσότερα τεστ, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν παρουσιάζει αύξηση και μάλιστα την Παρασκευή, ήταν αισθητά χαμηλότερος (161) σε σχέση με τον απολογισμό της Πέμπτης, οπότε ανακοινώθηκαν 219 κρούσματα στο λεκανοπέδιο.

Αν επιμείνουν οι τάσεις σταθεροποίησης ή μείωσης των κρουσμάτων στην Αττική, τότε θα πρέπει να μιλάμε για θετική εξέλιξη από την εφαρμογή των μέτρων. Η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και στις επιχειρήσεις, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, σε συνδυασμό με το κλείσιμο των νυχτερινών καταστημάτων και τον περιορισμό εκδηλώσεων που συγκεντρώνουν μεγάλο πλήθος, φαίνεται πως αποδίδουν «καρπούς».

Χαρδαλιάς: Η Αττική είναι μακριά από το επίπεδο 4

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν η Αττική κινδυνεύει να μπει στο επίπεδο 4 ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι πλέον η κατάσταση έχει εξορθολογιστεί για την Αττική. Με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομενα είμαστε μακριά για να μπει στο επίπεδο 4 είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε επίσης ότι για τα επίπεδα 1-2-3 υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα στους εξωτερικούς χώρους. «Αν πάμε στο επίπεδο 4 τότε θα είναι υποχρεωτική η χρήση τους και στους εξωτερικούς χώρους».

Τέλος σε ότι αφορά την συγκέντρωση έξω από το Εφετείο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και αν τον ανησυχεί ότι συγκεντρώθηκε τόσος πολύ κόσμος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε: «Ναι με ανησύχησε η εικονα στο Εφετείο. Αντιλαμβάνομαι την πρόθεση των πολιτών αλλά αισθάνομαι ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια μικρή η μεγάλη έξαρση».

391 κρούσματα την Παρασκευή – Τα 161 στην Αττική

Την Παρασκευή το απόγευμα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 391 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Από τα 351 εγχώρια κρούσματα, τα 161 κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική και τα 25 στη Θεσσαλονίκη. Αναλυτικότερα:

– 36 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 161 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 9 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 25 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
– 23 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 9 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
– 9 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 21772, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες. 3213 (14.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8892 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
krousmata

98 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 27 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 237 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 431 θανάτους συνολικά στη χώρα. 161 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1400857 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 21906 δείγματα.

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας σημείωσε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρουσιάζει ήπιες αυξητικές τάσεις, πάνω από 400 την ημέρα, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων προσέγγισε τους 100, μαρτυρώντας την πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας. Ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται γώρω από ους πέντε (μόλις 1 σήμερα) με το μέσο όρο στους 5-6.

Σημαντικό είναι επίσης ότι παρουσιάζονται τάσεις σταθεροποίησης στην Αττική, αλλά έσπευσε να τονίσει ότι χρειαζόμαστε ακόμα μια εβδομάδα για να το πούμε αυτό με ασφάλεια.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι ο πυρήνας της στρατηγικής παραμένει η κοινωνική απόσταση, η χρήση της μάσκας και η υγιεινή των χεριών. Με την τήρηση αυτών των μέτρων η επιδημία μπορεί να παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας χάρη στην προσπάθεια όλων. Χωρίς την προσπάθεια αυτή, η επιδημία μπορεί να μπει σε επιθετική φάση, όπως βλέπουμε να συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Τέλος, αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα των αντισωματικών θεραπειών, όπως αυτή που έλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και η οποία, όπωβς σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης , μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική όταν χορηγηθεί έγκαιρα. Ωστόσο, η διαθεσιμότητα των θεραπειών αυτών δεν θα είναι άμεση ούτε σε μεγάλες ποσότητες προς το παρόν.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας μέσω του οποίου οι πολίτες θα ενημερώνονται για τα μέτρα που ισχύουν ανά περιοχή, βάσει του επιδημιολογικού φορτίου που καταγράφεται από τις υγειονομικές αρχές.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By