Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Αρνητικοί οι δανειστές για τις 120 δόσεις

«Έδειξαν τα δόντια τους» και πάλι οι θεσμοί, στο πρώτο μόλις τετ-α-τετ που είχαν με εκπροσώπους της κυβέρνησης επί τη βάσει κειμένων σχεδίων νόμου και αριθμών.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είχαν χθές ολοήμερες συσκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για τα δημοσιονομικά και το φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει τις επόμενες ώρες στη Βουλή.

Εκεί διαπιστώθηκε ότι παρά το θετικό κλίμα στις συναντήσεις γνωριμίας με τους επικεφαλής των θεσμών την περασμένη εβδομάδα, τα τεχνικά κλιμάκια επιμένουν να εκφράζουν διαφωνίες στις ρυθμίσεις χρεών που προωθεί η κυβέρνηση.

Οι διαφωνίες εστιάζουν κυρίως στην μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3% για τις 120 δόσεις για χρέη προς την εφορία, αλλά και την υπαγωγή των επιχειρήσεων στη ρύθμιση. Από πλευράς της η κυβέρνηση αντιτείνει ότι με 180 δισ. ευρώ χρέη στην πλάτη τους (μαζί με τις προσαυξήσεις), νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν να πληρώνουν ένα ή και δύο φόρους κάθε μήνα, από την ερχόμενη εβδομάδα ως τα τέλη του έτους (φόροι εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας).

Παρά τις διαφωνίες, οι οποίες αναμένεται να καταγραφούν και στην έκθεση των θεσμών τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση άρχισε ήδη από χθες βράδυ να συντάσσει τα τελικά κείμενα νόμου, χωρίς προς το παρόν να φαίνεται διατεθειμένη να κάνει την παραμικρή έκπτωση σε ό,τι αφορά τις τελικές ρυθμίσεις.

Ωστόσο δεν αποκλείεται να μετατεθούν για τον Σεπτέμβριο τελικώς οι ρυθμίσεις για την αύξηση της «πάγιας» ρύθμισης των 12 δόσεων σε 24 (και των 24 σε 36), όπου οι απεσταλμένοι των θεσμών δείχνουν να επιμένουν ιδιαίτερα ζητώντας αυστηρά κριτήρια υπαγωγής, επειδή πρόκειται για μόνιμη και όχι «μιας χρήσεως» ρύθμιση χρεών.

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι οι 120 δόσεις είναι η τελευταία ευκαιρία για 4 εκατομμύρια οφειλέτες προκειμένου να μείνουν «ζωντανοί» ή να μπουν ξανά «στο παιχνίδι» της πληρωμής των φόρων τους, καθώς τα νέα πρόσθετα βάρη που έχουν μπροστά τους οι φορολογούμενοι ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ συνολικά!

(Visited 1 times, 1 visits today)
By