Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Άρση μέτρων: «Δειλή» επιστροφή στην κανονικότητα – Πειθαρχημένοι οι πολίτες

Στη νέα κανονικότητα που επιβάλλουν οι συνθήκες λόγω της πανδημίας του νέο κορωνοϊού SARS-CoV-2 καλούνται να προσαρμοστούν οι πολίτες, πρώτη ημέρα της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Οι Έλληνες έκαναν δειλά – δειλά τα πρώτα βήματά τους στη νέα εποχή, όπως φαίνεται από την ελαφρώς αυξημένη κίνηση στους δρόμους σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, όσο, κυρίως, από την χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και την επίσκεψή τους στα καταστήματα που άνοιξαν σήμερα για πρώτη ημέρα μετά από σχεδόν δύο μήνες λουκέτου.

Από το πρωί σήμερα, Δευτέρα, ο κόσμος που μετακινείται με τα μέσα μεταφοράς τηρεί τις νέες εντολές, φορώντας τη μάσκα και τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας ενώ δεν υπάρχει μεγάλη επιβατική κίνηση.

Σημειώνεται ότι δεν είναι όλες οι θέσεις διαθέσιμες και έχει τοποθετηθεί κόκκινη κορδέλα σε όσες απαγορεύεται η χρήση τους.

Η μάσκα από σήμερα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα ΤΑΧΙ, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα.

Για τους εργαζόμενους είναι υποχρεωτική στα ΜΜΜ, στα ΤΑΧΙ, στα σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Σύμφωνα με οδηγό λεωφορείου που μίλησε στο CNN Greece, η πλειονότητα των επιβατών δείχνει πειθαρχημένη, φορώντας μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις.

«Το 97% από ό,τι είδα στο δρομολόγιο, φοράει μάσκα… Έχω παρατηρήσει ότι πράγματι στις θέσεις που υπάρχει το απαγορευτικό, το τηρούν» δήλωσε ο οδηγός.

Πειθαρχημένη είναι όμως και η επιστροφή των καταναλωτών στα καταστήματα που άνοιξαν σήμερα.

Σημειώνεται ότι σήμερα επαναλειτουργούν, υπό τις οδηγίες που έχουν θέσει τα αρμόδια υπουργεία, τα καταστήματα: λιανικού εμπορίου βιβλίου, εφημερίδων και γραφικής ύλης, ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικού εξοπλισμού, ανθοπωλεία, ΚΤΕΟ, κομμωτήρια – κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες γυαλίσματος και επιδιόρθωσης υποδημάτων, καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Όπως διαπιστώνεται από το ρεπορτάζ του CNN Greece, η κίνηση είναι πολύ περιορισμένη στα καταστήματα, με τον πλέον εμπορικό δρόμο της Αθήνας, την οδό Ερμού, να είναι σχεδόν άδεια και την κίνηση μέσα αλλά και έξω από τα μεγάλα βιβλιοπωλεία και καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, λιγοστή.

Το ωράριο λειτουργίας τις καθημερινές θα είναι από τις 7 το πρωί ως τις 10 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 7 το πρωί ως τις 9 το βράδυ. Ισχύουν κανονικά οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου, καθώς σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ.

Ιδιαίτερα αυξημένη, αν και υποχρεωτικά με ραντεβού, είναι η κίνηση στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής της χώρας, καθώς πολλοί πολίτες έσπευσαν εκεί μετά από 55 ημέρες καραντίνας.

Η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας είναι κατ’ ελάχιστο δύο μέτρα και είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους εργαζόμενους, ενώ παραμένει ισχυρή σύσταση για τους πελάτες.

ιδιοκτήτης κουρείου που μίλησε στο CNN Greece, σχετικά με την πρώτη μέρα της άρσης των μέτρων αναφέρει πως: «Δύσκολα τα πράγματα. Πολλή δουλειά, δεν ξέρουμε τι ώρα θα τελειώσουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη εβδομάδα είναι δύσκολη, καθώς «τα ραντεβού τρέχουνε».

Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης εξηγεί ότι με τη μάσκα «δύσκολα αναπνέουμε και όταν τη φοράς 10 και 12 ώρες την ημέρα, είναι πολύ δύσκολο. Θα μας κουράσει».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By