Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

ΗΠΑ: Το Associated Press καταγγέλλει για υποκλοπές την κυβέρνηση

 Το Associated Press καταγγέλλει για υποκλοπές την αμερικανική κυβέρνηση και εξετάζει την προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Copyright: Reuters | Adrees Latif
Copyright: Reuters | Adrees Latif

Τηλεφωνικές υποκλοπές από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης καταγγέλλει το δημοσιογραφικό πρακτορείο Associated Press (AP) κάνοντας λόγο για μία άνευ προηγουμένου αδικαιολόγητη παραβίαση δεδομένων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Associated Press Gary Pruitt, το ίδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε για τις υποκλοπές που έγιναν σε περισσότερες από 10 τηλεφωνικές γραμμές στα γραφεία του δικτύου καθώς και στα τηλεφωνήματα που έκαναν οι δημοσιογράφοι μέσω των σταθερών και κινητών τους τηλεφώνων.

Ο επικεφαλής του πρακτορείου καταδικάζει το  γεγονός με επιστολή του λέγοντας πως πρόκειται για «μια μαζική και χωρίς προηγούμενο παρείσφρηση (…) στις δραστηριότητες συγκέντρωσης πληροφοριών του Associated Press».

Στην επιστολή του, το πρακτορείο διευκρινίζει πως ο κατάλογος με τα τηλεφωνήματα που κατασχέθηκε εν αγνοία του, αφορά ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το Μάιο του 2012 για μια «επιχείρηση της CIA στην Υεμένη η οποία εμπόδισε, την άνοιξη του 2012, μια συνωμοσία της Αλ-Κάιντα με στόχο να εκραγεί μια βόμβα σε ένα αεροπλάνο για τις ΗΠΑ».

Σημειώνεται πως για την καταγραφή των επικοινωνιών, δεν υπήρξε φυσικά, καμία προηγούμενη ενημέρωση ενώ χρονικά προσδιορίζεται ότι έγινε εντός του 2013, ενώ παραμένει άγνωστος ο λόγος για τον οποίο έγιναν οι υποκλοπές, όπως επίσης και το ποιοι δημοσιογράφοι βρέθηκαν στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών.

Το Associated Press εξετάζει την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενώ ζητήθηκε από το υπουργείο να επιστραφούν στο πρακτορείο οι κατάλογοι των τηλεφωνημάτων και να καταστραφεί οποιοδήποτε αντίγραφό τους.Το πρακτορείο ανακοίνωσε πως έστειλε μια επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ στην οποία υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει «καμιά δυνατή δικαιολογία για μια τέτοια συλλογή στοιχείων για τηλεφωνικές επικοινωνίες».

Σε ανακοίνωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο, το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν απαντά στις κατηγορίες αυτές αλλά λέει ότι ακολουθεί αριθμό νόμων όταν αναζητεί καταλόγους τηλεφωνημάτων ή άλλες πληροφορίες από οργανισμούς του Τύπου.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ωστόσο ότι δεν έχει «καμιά γνώση» για τέτοια διαβήματα αναφορικά με το AP. «Δεν εμπλεκόμαστε στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε σχέση με εγκληματολογικές έρευνες, αφού αυτά τα θέματα τα αναλαμβάνει ανεξάρτητα το υπουργείο Δικαιοσύνης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα, ο Τζέι Κάρνεϊ.

(*Πληροφορίες από NYTimes, Reuters, ΑΜΠΕ)

(Visited 1 times, 1 visits today)
By