Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Άτακτη υποχώρηση του Ουκρανικού στρατού από το Ντεμπάλτσεβε

Περισσότεροι από 2.000 άντρες φεύγουν από την πόλη

oukrania

Η Ουκρανία απέσυρε σήμερα χιλιάδες στρατιωτικούς από την πόλη Ντεμπάλτσεβε, όπου τις τελευταίες λίγες ημέρες έχασαν τη ζωή τους 22 άνδρες των ένοπλων δυνάμεων και 150 άλλοι τραυματίστηκαν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Το Κίεβο απέσυρε τους άνδρες του από την –περικυκλωμένη και πολιορκούμενη από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες– πόλη, που αποτελεί στρατηγικής σημασίας σιδηροδρομικό κόμβο, έπειτα από εβδομάδες σφοδρών βομβαρδισμών με πυροβόλα αρμάτων μάχης, πυροβολικό και ρουκέτες από την πλευρά των αυτονομιστών.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος μετέβη σε μια περιοχή κοντά στην πρώτη γραμμή, επιχείρησε να ρίξει ένα θετικό φως σε αυτή τη βαριά ήττα για τον στρατό της χώρας του: τα ουκρανικά στρατεύματα, είπε, εξέθεσαν «το αληθινό πρόσωπο των κακοποιών στοιχείων και των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία».

Το 80% των στρατιωτικών αποσύρθηκαν το πρωί, είπε ο Ποροσένκο, ενώ οι υπόλοιποι συνεχίζουν τη διαδικασία συντεταγμένης αποχώρησής τους. Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους ανέφερε ότι η δύναμη που αποσύρεται αριθμεί πάνω από 2.000 άνδρες.

By