Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αθήνα: Από outsider αγαπημένο παιδί των startuppers

«Πού θα ιδρύατε σήμερα τη startup σας;». Την ερώτηση αυτή απηύθυνε η έρευνα «Startup Heatmap Europe 2023», καλώντας τους startuppers να επιλέξουν τρία hubs από μια λίστα 200 ευρωπαϊκών πόλεων με περισσότερους από 250.000 κατοίκους.

Οι ιδρυτές νεοφυών εταιρειών επέλεξαν να τοποθετήσουν την Αθήνα στην 22η θέση της λίστας με τα 50 πιο δημοφιλή οικοσυστήματα, για να ιδρύσει κανείς τη startup του. Η Αθήνα συγκεντρώνει για το 2023 βαθμολογία 69% και πρακτικά από outsider της λίστας με τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για τους founders εξελίσσεται σε ανερχόμενη δύναμη.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βαθμολογία, που έχει αποσπάσει διαχρονικά η ελληνική πρωτεύουσα στην αξιολόγηση του «Startup Heatmap Europe», την οποία συντάσσει ετησίως η εταιρεία DEEP Ecosystems από το 2016. Η εξέλιξη του οικοσυστήματος είναι σημαντική αν ληφθεί υπόψη ότι το 2017 το αντίστοιχο σκορ που συγκέντρωνε η Αθήνα ήταν μόλις 24%.

«Η Αθήνα εκμεταλλεύεται καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις τα κονδύλια για την καινοτομία, καθώς βρίσκεται στη 10η θέση στην κατά κεφαλήν χρηματοδότηση της ΕΕ σε αυτό το πεδίο. Αυτό αποτελεί μια εξήγηση για την πρόσφατη ανάπτυξη του οικοσυστήματος και τη μετάβασή του από αυτά που παρουσιάζουν αργή ανάπτυξη σε αυτά με μέτρια ανάπτυξη» επισημαίνει η ανάλυση «Startup Heatmap Europe 2023», που επεξεργάστηκε το powergame.gr.


Τα μεγαθήρια της Ευρώπης

Βέβαια, το ελληνικό οικοσύστημα έχει δρόμο ακόμη να διανύσει για να φτάσει τη δημοτικότητα πόλεων όπως το Λονδίνο, που ανακηρύσσεται για το 2023 ως ο πιο δημοφιλής προορισμός μεταξύ των Ευρωπαίων ιδρυτών startups, εκτοπίζοντας το Βερολίνο, που βρισκόταν στην κορυφή της ίδιας λίστας το 2022. Το «top 3» των προτιμήσεων των Ευρωπαίων founders συμπληρώνει η Βαρκελώνη.

Μάλιστα, Λονδίνο και Βερολίνο παραμένουν στις δύο πρώτες θέσεις της λίστας την τελευταία πενταετία, με το 34% των ιδρυτών να τις επιλέγει ως αγαπημένο επενδυτικό προορισμό. Βαρκελώνη και Άμστερνταμ ακολουθούν (και οι δύο 17%), ενώ Παρίσι, Λισαβόνα (με 12%), Μόναχο (με 10%), Ταλίν (9,4%), Στοκχόλμη και Ζυρίχη ολοκληρώνουν τη χρυσή δεκάδα.

Επιδόσεις κοντά στην Ελλάδα καταγράφουν η ισπανική Μάλαγα στη 19η θέση, η Βιέννη στην 20η και το Βουκουρέστι στην 21η.. Τις χειρότερες επιδόσεις σημειώνουν η Κωνσταντινούπολη (48η), το Μπάρι (49η) και η Νίκαια (50η), που αξιολογούνται ως οι ελάχιστα δημοφιλείς πόλεις για τους founders.

Πού χωλαίνει η Ελλάδα

«Η Ευρώπη είναι ελκυστική για τις startups. Αλλά η επιτυχία δεν κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλες τις χώρες. Για να παραμείνουμε επιτυχημένοι χρειαζόμαστε στρατηγικές ώστε να συνεργαστούμε σε ένα ανοιχτό και διασυνδεδεμένο οικοσύστημα, από το οποίο θα επωφεληθούν τόσο οι μεγάλοι όσο και οι μικρότεροι κόμβοι καινοτομίας» σχολιάζει ο Thomas Kösters, Διευθύνων Σύμβουλος της DEEP Ecosystems, της εταιρείας πίσω από την αναφορά Startup Heatmap.

Αυτή ακριβώς η έλλειψη διασύνδεσης με τα άλλα οικοσυστήματα της Ευρώπης και του κόσμου, που επισημαίνει ο Kösters είναι ένα από τα μειονεκτήματα του ελληνικού hub, που του στερεί πόντους ανταγωνιστικότητας μεταξύ των ομοειδών του στην Ευρώπη.

Άλλοι λόγοι που κρατούν ακόμη χαμηλά το ελληνικό οικοσύστημα, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, σχετίζονται με την έλλειψη διασύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, όπως και με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι founders κατά τη σύσταση μιας νέας επιχείρησης.

Πάντως, όπως τονίζουν οι συντάκτες του σχετικού report, η Εσθονία, η Κύπρος και η Ελλάδα είναι οι χώρες που έχουν κάνει τη μεγαλύτερη πρόοδο στον τομέα της καινοτομίας στην Ευρώπη. «Η Ελλάδα, αν και δεν φτάνει τον μέσο όρο της ΕΕ, δείχνει ότι επενδύοντας στην καινοτομία μια χώρα μπορεί να ξεφύγει από το καθεστώς της υστέρησης» αναφέρει η έρευνα.

By