Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ατλέτικο Μαδρίτης: οι επενδύσεις και η δουλειά ενός οργανωμένου συλλόγου…

Οι αγωνιστικές επιτυχίες της ομάδας και η σωστή οικονομική διαχείριση από τη διοίκηση, έχουν μειώσει τις ανεξόφλητες οφειλές της Ατλέτικο Μαδρίτης προς το ισπανικό δημόσιο στα 60 εκατ. ευρώ, όταν πριν από τρία χρόνια βρίσκονταν στα 200 εκατ. Μιλάμε για τεράστιο ποσό…07da921255a95270816bb0a538437fea_LΈνα πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο Ισπανίας, μια κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ και 2η θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτές είναι οι μεγάλες επιτυχίες της Ατλέτικο τα τελευταία τρία χρόνια, που την έχουν επαναφέρει στην ελίτ του ισπανικού πρωταθλήματος και την έχουν αναγάγει σε ισχυρή δύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Οι νίκες και οι τίτλοι είναι το θετικό απαύγασμα των προσπαθειών για κάθε αθλητική ομάδα, αλλά αυτό που μετράει στις αθλητικές εταιρείες του επαγγελματικού αθλητισμού είναι τα έσοδα, που βοηθούν στην ανάπτυξη ή, σε περιπτώσεις όπως των «Ροχιμπλάνκος», στη βιωσιμότητα των συλλόγων.

Το 2012 τα χρέη της Ατλέτικο προς το ισπανικό κράτος έφταναν το υπέρογκο ποσό των 200 εκατ. ευρώ. Μπορεί στην Ισπανία, το γεγονός να χρωστάει μία ομάδα να είναι τόσο συνηθισμένο όσο και στη χώρα μας, ωστόσο το ποσό ήταν τόσο μεγάλο που έθετε σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του κλαμπ.

Η αγωνιστική αναγέννηση έφερε ζεστό χρήμα στα ταμεία και συνοδευόμενη με καλύτερη οικονομική διαχείριση βοήθησε στο να αποπληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι των χρεών, τα οποία πλέον βρίσκονται στα 60 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, από τη διοίκηση των κόκκινων της Μαδρίτης προκύπτει πως ο μεγάλος στόχος είναι η εξαφάνιση κάθε οφειλής σε χρονικό ορίζοντα δύο ετών.

Το πρότζεκτ δεν πρόκειται να αλλάξει πολύ από αυτό που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια.diego-simeone-celebrates-atletico-madrid-la-liga-title-win_3143432Ο Ντιέγκο Σιμεόνε ανανέωσε το συμβόλαιό του έως το 2020, οπότε θα συνεχίσει να έχει τα ηνία της ομάδας, με βασικό, ή μάλλον ζωτικό, στόχο κάθε σεζόν την έξοδο στους «χρυσοφόρους» ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Την περίοδο 2013-14, που η Ατλέτικο έφτασε μέχρι και τον τελικό, καρπώθηκε περίπου 50 εκατ. ευρώ από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Φέτος έφτασε μέχρι τα προημιτελικά και πήρε περί των 30 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά, από τα χρήματα που μοιράζει η ΟΥΕΦΑ και όχι από τα «παράλληλα έσοδα».images (1)Την ίδια ώρα, όταν από τη μεθεπόμενη περίοδο η Ισπανία θα μπει σε εποχή κεντρικής τηλεοπτικής διαχείρισης, οι αποδοχές των «Ροχιμπλάνκος» αναμένεται να ανέβουν στα 70 εκατ. ευρώ το χρόνο (από 42 εκατ. ευρώ που είναι τώρα). Επιπροσθέτως, μην ξεχνάμε την έλευση στο σύλλογο ενός νέου «παίκτη». Μιλάμε για τον Κινέζο μεγιστάνα Γουάνγκ Γιανλίν που έναντι 45 εκατ. έκανε δικό του το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Ατλέτικο και αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια.

Η κίνηση, όμως, που μοιάζει ικανή να αλλάξει μονομιάς το οικονομικό στάτους της ομάδας είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου γηπέδου (2016) που θα αναβαθμίσει την εισροή χρημάτων σε κάθε επίπεδο. Περισσότερα εισιτήρια, νέοι χορηγοί με αυξημένο αντίτιμο, κλπ. Όλα αυτά θα βοηθήσουν στο να μπουν περισσότερα χρήματα στα ταμεία… Εντούτοις, το βασικό χαρακτηριστικό του όλου εγχειρήματος είναι, να μην μπαίνει η ομάδα στη διαδικασία να ξοδεύει υπερβολικά χρήματα για αγορές παικτών, αλλά να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο των έξυπνων επιλογών που αναδεικνύονται μέσα από την ομαδική δουλειά και που, στη συνέχεια, πωλούνται στις βαθύπλουτες ομάδες σε τιμές υπερπολλαπλάσιες από αυτές με τις όποιες αγοράστηκαν…

Σίγουρα, τα επόμενα χρόνια θα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά και καθοριστικά για το μέλλον της Ατλέτικο…

 

By