Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Αβραμόπουλος: «Επετεύχθη πολιτική συμφωνία για Europol και PRN»

Τι ανακοίνωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε.

avramopoulos600_030114

Πολιτική συμφωνία για την Ευρωπαϊκή Αστυνομία (Europol) επετεύχθη στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, που έλαβε χώρα κατά το μέσο της Συνόδου στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Για την θέση σε ισχύ των συμπεφωνημένων απαιτείται πλέον μόνο η υπερψήφισή τους από το Ευρωκοινοβούλιο. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό αρχίζει από 1/1/2016 η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου (ECTC) της Europol.

Περαιτέρω ο Έλληνας Επίτροπος σημείωσε ότι το Συμβούλιο κατέληξε και σε συμφωνία στο ζήτημα του PNR, για την ανταλλαγή δηλαδή μεταξύ των αρμόδιων αρχών στοιχείων των επιβατών αεροπορικών πτήσεων.

Ανακοίνωσε εξάλλου, ότι η Κομισιόν υπέβαλε πρόταση οδηγίας για την τρομοκρατία με τις διατάξεις της οποίας ποινικοποιούνται όχι μόνο οι τρομοκρατικές πράξεις αλλά και όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης, της εκπαίδευσης και της χρηματοδότησης των τρομοκρατών, σε όλη την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέδωσε επιπροσθέτως ένα επιχειρησιακό σχέδιο δράσης σχετικά με την παράνομη κατοχή και διακίνηση όπλων και πυρομαχικών εντός και εκτός ΕΕ.

«Η λήψη επιπρόσθετων μέτρων με στόχο να βελτιωθούμε στην μάχη κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας είναι μία βασική δράση που προβλέπεται στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια – σημείωσε ο κύριος Αβραμόπουλος, ο οποίος τόνισε:

Πρέπει να στερήσουμε από τους τρομοκράτες και τις τρομοκρατικές οργανώσεις τα χρηματικά μέσα που ευνοούν το σχεδιασμό και την εφαρμογή των απάνθρωπων στόχων τους».

Σε σχέση με την ανταλλαγή πληροφοριών, ο Επίτροπος «παρότρυνε για μία ακόμη φορά τους αρμόδιους Υπουργούς να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να εφαρμόσουν τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να καταστεί δυνατή η πλήρης χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Schengen, ιδίως σε ό,τι αφορά τους υπόπτους ξένους τρομοκράτες μαχητές».

«Η δράση μας δεν πρέπει να περιορισθεί μόνο στο σήμερα. Βιώνουμε την περίοδο αυτή στιγμές στις οποίες δοκιμάζονται η ενότητα και η συνεργασία της ΕΕ, καθώς και η ασφάλεια των πολιτών μας, δήλωσε εμφατικά ο κύριος Αβραμόπουλος συμπληρώνοντας:

Χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι στον κοινό μας στόχο. Η ασφάλεια και οι ελευθερίες των πολιτών μας αποτελούν τις κύριες προτεραιότητές μας, και είμαστε αποφασισμένοι να τις προστατεύσουμε.»

Στo περιθώριο του Συμβουλίου υπογράφηκε και η συμφωνία για την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ FRONTEX και EUROPOL, παρουσία του Επιτρόπου Αβραμόπουλου και του Προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ και Υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν.

By