Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με έξοδο από τη Σένγκεν

«Δεν εκτίθεται σε κανένα κίνδυνο η Σέγκεν και δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία, ωστόσο επισημάναμε ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους»

avramopoulos

Ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος, διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες που κάνουν λόγο για έξοδο της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν, τονίζοντας ότι καμία χώρα δεν κινδυνεύει να βγει.

Όμως, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η Συνθήκη πλέον είναι υπό συνεχή αξιολόγηση, σχετικά με το αν μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

«Αυτό βεβαίως εκ των πραγμάτων μεταφέρεται ως ευθύνη στα κράτη μέλη. Τούτη την ώρα που μιλάμε τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Χθες, προχθές, μετά τις δυο δραματικές συνεδριάσεις για δυο ολόκληρες μέρες των συμβουλίων υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, τόσο εγώ ως επίτροπος όσο και ο κ. Άσελμπορν ως προεδρεύων κάναμε ξεκάθαρες δηλώσεις, δεν εκτίθεται σε κανένα κίνδυνο η Σέγκεν και δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία, ωστόσο επισημάναμε ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος μιλώντας στο Mega.

Ακόμη, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να καταρρεύσει η Σένγκεν, καθώς αυτή θα ήταν η αρχή του τέλους της Ευρώπης. Σε ερώτημα για το αν η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο, παραδέχθηκε ότι «σε κάποια στιγμή έγινε συζήτηση είναι αλήθεια, ακούσατε τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι καλό θα είναι από την ώρα που υπάρχει μεγάλη πίεση στα σύνορα της Ευρώπης να τεθεί σε εφαρμογή το άρθρο 26 και να δημιουργηθεί ένα είδος μικρής Σέγκεν», αλλά πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει.

Για την παρουσία της Frontex στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, τόνισε πως πρόκειται για ευρωπαϊκό όργανο και ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεργάζεται περισσότερο με αυτά από την στιγμή που υπάρχει κοινή παραδοχή ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα.

«Η Frontex είναι ευρωπαϊκό όργανο, δεν είναι ένα ξένο σώμα που έρχεται για να παρέμβει στα εσωτερικά μιας χώρας, έρχεται να βοηθήσει με τη γνώση, τους ανθρώπους, μην ξεχνάτε ότι μέλη της Frontex είναι και Έλληνες για τη διαχείριση των διαδικασιών που απαιτούνται για την καταγραφή, την ταυτοποίηση, τη δαχτυλοσκόπηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By