Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα δεν θα μείνει μόνη της στο μεταναστευτικό

«Μία συνεπής και συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση, η οποία θα μπορεί να γίνει πράξη άμεσα, είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά«

avramopoulos

Ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, δεν έκρυψε την απαισιοδοξία για την έλλειψη αξιόλογης προόδου στο προσφυγικό.

«Όσο περιμένει το ένα κράτος – μέλος να κάνει κάποιο άλλο το πρώτο βήμα και όσο κάποιοι εξακολουθούν να δρουν σαν να πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο θα λυθεί από μόνο του, τότε η κατάσταση θα χειροτερεύσει», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Μία συνεπής και συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση, η οποία θα μπορεί να γίνει πράξη άμεσα, είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά«.

Εξήγησε, ότι με την έκθεση προόδου που θα καταθέσει η Επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου, σκοπεύει «να είναι ειλικρινής ως προς την περιορισμένη πρόοδο εφαρμογής των δράσεων» για τη Μετανάστευση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας.

Αναγνώρισε ότι στο επίπεδο εσωτερικής πολιτικής η λίστα των όσων υπολείπονται να γίνουν είναι μεγάλη: μετεγκατάσταση, επανεγκατάσταση, πλήρης λειτουργία των hotspots, επιστροφές, κοινές επιχειρήσεις με τη συνεργασία της Frontex και της EASO.

Αναγνώρισε, επίσης, ότι η κλίμακα του προβλήματος των ροών παράτυπων μεταναστών που καταφθάνουν στην Ελλάδα και διασχίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια παραμένει αμείωτη σε ένταση.

Δήλωσε, ότι η Επιτροπή «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της ζώνης Σένγκεν, ενώ παράλληλα είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο».

Έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «δεν τίθεται θέμα για το τέλος της ζώνηςΣένγκεν, ούτε για αποκλεισμό κάποιου κράτους μέλους από αυτήν».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στη συνέχεια στην σημερινή υιοθέτηση από την Επιτροπή της έκθεσης Αξιολόγησης του Σένγκεν για την Ελλάδα. Εξήγησε, ότι η έκθεση βασίζεται σε μη προαναγγελλόμενες επιτόπιες επισκέψεις, οι οποίες έλαβαν χώρα το Νοέμβριο του 2015.

Στην έκθεση, «καταγράφηκαν σημαντικές ελλείψεις στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων από την Ελλάδα» εξήγησε.

«Ωστόσο, λαμβάνουμε υπόψη ότι η Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να καταβάλει προσπάθειες για να αποκαταστήσει τις ελλείψεις. Έτσι, η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν θα μείνει μόνη της στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τη μεταναστευτική πίεση«, πρόσθεσε.

Σχετικά με τη συνεργασία της Επιτροπής με την Τουρκία, ο αρμόδιος επίτροπος αναφέρθηκε στις προσπάθειες κατά των παράνομων διακινητών, και στη συνεργασία με Ελλάδα και Τουρκία για την αύξηση των επιστροφών βάσει της ισχύουσας διμερούς συμφωνίας.

Προτεραιότητα, παραμένει και η διαχείριση του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων.

Υπογράμμισε ότι «η αρχή της μη επαναπροώθησης συνιστά βασική δικλείδα ασφαλείας και νομική υποχρέωση που οφείλουμε στον κάθε πρόσφυγα ξεχωριστά. Παρόλα αυτά, η αρχή αυτή δεν είναι ασύμβατη με τις προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε μία πολύ περισσότερο αποτελεσματική επιστροφή των παράτυπων μεταναστών που βρίσκονται κατά μήκος της Ευρώπης» τόνισε ο Επίτροπος.

Όση περισσότερη αξιόπιστη και αποτελεσματική στήριξη είμαστε σε θέση να προσφέρουμε σε εκείνους που χρήζουν διεθνούς προστασίας, τόσο λιγότερο θα νιώθουν την ανάγκη να καταφύγουν στην παράνομη μετανάστευση, κατέληξε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

By