Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αβραμόπουλος: Ιστορικό άλμα της Ευρώπης στον μεταναστευτικό τομέα

Ο Έλληνας Επίτροπος δήλωσε ότι η Κύπρος θα λάβει οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κύματος

avramopoulos

«Ιστορικό άλμα», χαρακτήρισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβρααμόπουλος, την έγκριση από την Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση. Ο κ. Αβραμόπουλος, μιλώντας το απόγευμα στην Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής, τόνισε ότι «γίνεται ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της πρακτικής επίλυσης του μεταναστευτικού ζητήματος, σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναταραχών, αλλά και γεωπολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή».

Περιοχή, σημείωσε, στην οποία η Κύπρος διαδραματίζει σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο, λόγω της θέσης της, αλλά και της συνετής πολιτικής, τόσο της κυβέρνησηςκ όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι για την περίοδο 2014-2020, η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει από την Επιτροπή παραπάνω από 32 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση δράσεων, που αφορούν στο άσυλο, τη μετανάστευση και την ενσωμάτωση και περισσότερο από 42 εκατ. ευρώ, για το «Internal Security Fund» (ISF), για την προστασία των συνόρων και την αστυνόμευση. Σημείωσε, ότι η αύξηση της χρηματοδότησης, σε σχέση με την περίοδο 2007-2013, είναι σημαντική και επεσήμανε ότι το γεγονός αυτό κατατάσσει την Κυπριακή Δημοκρατία τρίτη ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ένωσης, σε ότι αφορά την κατά κεφαλήν οικονομική υποστήριξη, για δράσεις ασφάλειας, μετανάστευσης και ιθαγένειας.

Στην ομιλία του ο κ. Αβραμόπουλος, αφού επεσήμανε ότι Ευρωπαϊκή Ατζέντα «είναι η πρώτη δομημένη και ολοκληρωμένη πρόταση της Ευρώπης», παρουσίασε τους τέσσερις πυλώνες δράσης της νέας μεταναστευτικής πολιτικής:

1. Λειτουργία αποτελεσματικής και κοινής πολιτικής ασύλου. Μέσα από συγκεκριμένα μέτρα, που προτείνει η Νέα Ατζέντα για τη Μετανάστευση, ενισχύονται οι υποδομές και η τεχνογνωσία στις χώρες υποδοχής, για την παροχή ασύλου. Ενισχύεται η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις χώρες προέλευσης και διέλευσης, έτσι ώστε να προωθούνται αιτήσεις με νόμιμο και οργανωμένο τρόπο και προτείνονται δράσεις για την πιο δίκαιη εφαρμογή της Συνθήκης του Δουβλίνου. Στο σημείο αυτό, ο κ. Αβραμόπουλος, δήλωσε ότι θα επαναξιολογηθεί το «Δουβλίνο ΙΙ» και θα κριθεί, αν χρειάζεται, η αναθεώρησή του.

2. Πόλεμος κατά των δικτύων διακινητών. Η Ατζέντα προβλέπει, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, στην επαναπροώθηση μεταναστών.

3. Καλύτερη προστασία των συνόρων της Ένωσης και στη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Η νέα ευρωπαϊκή ατζέντα για την μετανάστευση, προωθεί κοινά ευρωπαϊκά standards, για τη διαχείριση των συνόρων, την αυξημένη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, για τη εφαρμογή των «έξυπνων συνόρων», καθώς και για πρώτη φορά την προώθηση συστήματος Ευρωπαϊκών Φρουρών, με στόχο την ενιαία ευρωπαϊκή επιχειρησιακή απάντηση στην προστασία των κοινών συνόρων.

4. Ο τέταρτος πυλώνας πολιτικής αφορά την νόμιμη μετανάστευση. Ανάμεσα σε άλλα, θα αναθεωρηθεί ο μηχανισμός της «Μπλε Κάρτας», ώστε να γίνει πιο αποδοτική και αποτελεσματική η προσέλκυση μεταναστών υψηλής εκπαίδευσης. Επίσης, σχεδιάζονται πολιτικές που ευνοούν την αποτελεσματική ένταξη της νόμιμης μετανάστευσης στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό των κοινωνιών των χωρών-μελών της Ένωσης.

Η νέα ευρωπαϊκή πολιτική για την μετανάστευση, υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, συμβάλλει καθοριστικά στον «εξευρωπαϊσμό» της γεωπολιτικής της περιφέρειας και ενισχύει την παρουσία της Ευρώπης σε κρίσιμες περιοχές για την ειρήνη και την ασφάλεια.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη κατοχή κυπριακών εδαφών από την Τουρκία, υπονομεύει κάθε προσπάθεια διαχείρισης της μετανάστευσης προς την ΕΕ, μέσω της Κύπρου. Επίσης, ανέφερε ότι η επιλογή του κ. Αβραμόπουλου, ως πρώτου Επιτρόπου για τη Μετανάστευση, «εγγυάται μια νέα, πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση».