Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Αβραμόπουλος σε Παπαδημούλη: Η ΕΕ καταδικάζει τον ρατσισμό

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, η Κομισιόν δηλώνει αποφασισμένη «να διασφαλίσει την αποτελεσματική καταπολέμηση της ρητορικής μίσους»

avramopoulos

Απάντηση έδωσε η Κομισιόν μέσω του Αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με την αντιμετώπιση του κλίματος φυλετικού μίσους και φόβου στην Ευρώπη.

Στην απάντησή του, ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει πως «οι πρόσφυγες που προσπαθούν να διαφύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και την καταπίεση χρήζουν προστασίας», ενώ επίσης υπογραμμίζει πως «η Ε.Ε. καταδικάζει όλες τις μορφές ρατσισμού ή ξενοφοβίας».

Επιπλέον η Κομισιόν δηλώνει αποφασισμένη «να διασφαλίσει την αποτελεσματική καταπολέμηση της ρητορικής μίσους», σύμφωνα πάντα και με τα όσα ορίζονται στο ευρωπαϊκό θεματολόγιο για την ασφάλεια.

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος επικαλείται την απόφαση της Κομισιόν να συγκροτήσει «το Φόρουμ της Ε.Ε. για το Διαδίκτυο, στο οποίο θα συμμετέχουν κράτη-μέλη, αρχές επιβολής του νόμου και εκπρόσωποι της βιομηχανίας του διαδικτύου». Αυτό το Φόρουμ έχει ως αποστολή να αναζητήσει «μέσα που θα βοηθήσουν τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών στην ανάπτυξη αποτελεσματικών μηνυμάτων για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού καθώς και στην ευρύτερη διάδοση εναλλακτικών μηνυμάτων».

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης είχε καταθέσει ερώτηση στη Κομισιόν, ζητώντας επιπλέον μέτρα που θα θωρακίζουν την Ε.Ε. «από ενέργειες και δηλώσεις που τροφοδοτούν την ρητορική του φυλετικού μίσους και φόβου».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημούλης, επικαλούμενος δηλώσεις της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. Federica Mogherini, ζητούσε μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η ενιαία στάση των κρατών-μελών της Ε.Ε., σε αντίστοιχα ζητήματα.

Ακολουθούν η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-015776/2015
προς την Επιτροπή
Θέμα: Στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και κλίματος φόβου

Σε πρόσφατες δηλώσεις της η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Federica Mogherini, υπογράμμισε την πρόκληση που έχει μπροστά της η Ευρώπη, να μην ποδηγετείται από τον φόβο, αναφορικά με την στρατηγική της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

«Υπάρχει ένα σφάλμα το οποίο δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να διαπράξουμε: δεν μπορούμε να ποδηγετηθούμε από τον φόβο, δεν μπορούμε να ενεργήσουμε με παρορμητικό τρόπο», σημείωσε η κ. Mogherini χαρακτηριστικά σε δηλώσεις που έκανε στη Χάγη την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα τονίζει πως «τα συμφέροντα των πολιτών μας μπορούν να προασπιστούν με πιο επαρκή τρόπο μέσω κοινών πολιτικών».

Στο πλαίσιο αυτό, και με βάση τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Συμφωνεί με τις φωνές εκείνες που συνδέουν την τρομοκρατία με τις προσφυγικές ροές; Αν όχι, τι μέτρα θα λάβει προκειμένου να θωρακίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση από ενέργειες και δηλώσεις που τροφοδοτούν την ρητορική του φυλετικού μίσους και φόβου;

2. Πέρα από τα 350 εκατομμύρια που θα δοθούν ως πόροι αλληλεγγύης προς τους Σύριους πρόσφυγες, ποια άλλα μέτρα σχεδιάζει η Επιτροπή προκειμένου να ενισχύσει την ενιαία στάση των κρατών μελών της ΕΕ;

E-015776/2015
Απάντηση του κ. Αβραμόπουλου
εξ ονόματος της Επιτροπής

Η Επιτροπή έχει δηλώσει σαφώς ότι οι πρόσφυγες που προσπαθούν να διαφύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και την καταπίεση χρήζουν προστασίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ηθική και νομική υποχρέωση έναντι αυτών και καταδικάζει όλες τις μορφές ρατσισμού ή ξενοφοβίας.

Η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την αποτελεσματική καταπολέμηση της ρητορικής μίσους. Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ευρωπαϊκό θεματολόγιο για την ασφάλεια , η Επιτροπή θα διασφαλίσει την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας της Ε.Ε. στον εν λόγω τομέα.

Για την καταπολέμηση της καταχρηστικής χρησιμοποίησης του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας, όπως ανακοινώθηκε στο ευρωπαϊκό θεματολόγιο για την ασφάλεια, η Επιτροπή συγκρότησε το Φόρουμ της Ε.Ε. για το Διαδίκτυο, στο οποίο θα συμμετέχουν κράτη μέλη, αρχές επιβολής του νόμου και εκπρόσωποι της βιομηχανίας του διαδικτύου. Το Φόρουμ αναζητά, μεταξύ άλλων, μέσα που θα βοηθήσουν τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών στην ανάπτυξη αποτελεσματικών μηνυμάτων για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού καθώς και στην ευρύτερη διάδοση εναλλακτικών μηνυμάτων.