Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021

Αβραμόπουλος: Στην κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ η μετανάστευση

«Η διαχείριση των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών είναι μία από τις σημαντικότερες περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε»

avramopoulos

Η μετανάστευση αποτελεί ζήτημα που εμπίπτει στην κοινή εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο επίτροπος μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Όπως σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, «η διαχείριση των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών είναι μία από τις σημαντικότερες περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», τονίζοντας ότι η φτώχεια, οι εμφύλιοι πόλεμοι, τα υπό κατάρρευση κράτη, η πείνα και οι περιβαλλοντικές καταστροφές, είναι οι αιτίες που παράγουν τα παγκόσμια μεταναστευτικά ρεύματα.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, τα φαινόμενα αυτά συμβαίνουν έξω από τα σύνορά μας, αλλά την ίδια στιγμή επιδρούν στο εσωτερικό της ΕΕ και των κρατών – μελών της.

«Για να επιτύχουμε στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει για τη διαμόρφωση μιας πιο συντονισμένης και βιώσιμης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, θα πρέπει να ενσωματώσουμε στην κοινή εξωτερική πολιτικής μας, την μεταναστευτική πολιτική», πρόσθεσε.

Ο κ. Αβραμόπουλος επέμεινε στην ανάγκη να υλοποιηθούν μια σειρά από στόχοι που είναι απαραίτητοι για την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων της ΕΕ με την άμεση γεωπολιτική της περιφέρεια, που βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκούς σύγκρουσης, με αναπτυξιακές πολιτικές, ώστε να στηρίξουμε τα κράτη και τις κοινωνίες που αντιμετωπίζουν φτώχεια, αστάθεια και πολέμους.

Ο επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στην προστασία της ασφάλειας των κοινών μας συνόρων από εκείνους που απειλούν τα δικαιώματα των πολιτών μας και τη συνοχή των κοινωνιών μας και σημείωσε τη σημασία της εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By