Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, 2020

Την Τρίτη η πρώτη «μετωπική» Τσίπρα – Μητσοτάκη

Σε ποιες γραμμές θα κινηθούν τα επιχειρήματα των δύο πολιτικών αρχηγών

tsip mits

Η πρώτη «μετωπική» σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να γίνει το απόγευμα της Τρίτης, στο συζήτηση για το ασφαλιστικό στη Βουλή.

Η αντιπαράθεση του παρουσιάζει ενδιαφέρον για μια σειρά λόγων:

  1. Οι κοινωνικές αντιδράσεις από πάμπολλες κοινωνικές ομάδες βρίσκονται στο κατακόρυφο. Αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες βρίσκονται στους δρόμους και πιέζουν την κυβέρνηση για βελτιώσεις.
  2. Οι ομάδες αυτές αποτέλεσαν την ραχοκοκκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ στις δύο τελευταίες εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις. Ταυτόχρονα, όμως, συνιστούν και πρόκληση για την Νέα Δημοκρατία, η οποία θέλει να τις προσεταιριστεί.
  3. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης – με τον «αέρα» της πρωτοκαθεδρίας, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα δώσει ένα «πρώτο δείγμα γραφής» για τις διαθέσεις του έναντι της κυβέρνησης. Παράλληλα η συζήτηση θα διεξαχθεί στον απόηχο της σφοδρής επίθεσης που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το Τάε Κβον Ντο, στην οποία θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα απαντήσει λέξη προς λέξη.

Σύμφωνα με πηγές από το μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός θα κινηθεί στη λογική της τοποθέτησής του στο Τάε Κβον Ντο. Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή, στην εκδήλωση για τον 1 χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τα ρητορικά διλήμματα και τα ερωτήματα προς τον κ. Μητσοτάκη (ομιλία που ήταν έμπνευση του υπ. Επικρατείας Νίκου Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες) συνιστά μια πρόγευση για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα γίνει αύριο το βράδυ στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλ. Τσίπρας στην πρωτολογία του θα κινηθεί σε πιο ήπιους τόνους, θα θέσει τα ίδια διλήμματα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης («είστε με το ΔΝΤ ή με τις πορείες» κ.ο.κ) καλώντας τον πρόεδρο της ΝΔ να πάρει θέση και θα αναμείνει να ακούσει την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στην δευτερολογία του – και αναλόγως της ομιλίας Μητσοτάκη – σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Πρωθυπουργός θα υιοθετήσει πιο επιθετικούς τόνους, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει και προσωπικές επιθέσεις.

Από την Συγγρού, εκλαμβάνουν την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό, ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολυμέτωπη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται ουσιαστικά για το βάπτισμα του πυρός στη βουλή για τον νέο πρόεδρο της ΝΔ και όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα επάνω του.

Οι συνεργάτες του γνωρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει αύριο το βράδυ το μεγάλο τεστ και όλοι θα αναμένουν να δουν πώς θα σταθεί απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός έχει πάρει τον αέρα των κοινοβουλευτικών μαχών και δεν διστάζει να ρίξει στην ομιλία του δημαγωγικές κορώνες ή να κάνει προσωπικές επιθέσεις. Ενα άλλο πλεονέκτημα που έχει ο Αλέξης Τσίπρας είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα έχει τον τελευταίο λόγο, αφού ο πρωθυπουργός μιλάει τελευταίος στις προ ημερησίας διάταξης συζητήσεις.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα αναδείξει τις αντιφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα αναδείξει την παντελή έλλειψη σχεδίου, φέρνοντας μάλιστα και σχετικά, συγκεκριμένα παραδείγματα. Στην «φαρέτρα» του προέδρου της ΝΔ υπάρχουν και θα αξιοποιηθούν, επιχειρήματα που προσέφερε ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναφερθεί στα όσα είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του ο Γιάνης Βαρουφάκης περί «plan X» και θα επιχειρήσει την ταύτιση του Πρωθυπουργού με τον πρώην υπουργό του.

Επί της ουσίας του ασφαλιστικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει λόγο για «εκτροχιασμό» σημειώνοντας πως «το 2014, μετά από τις θυσίες του ελληνικού λαού, είχε επιτευχθεί απόλυτη ισορροπία κάτι που αναδεικνύεται και από την αναλογιστική μελέτη που είχε γίνει».

Προτίθεται να καταθέσει μάλιστα και συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή του, ενώ θα επιτεθεί στον Πρωθυπουργό: «Μας καλείτε σε διάλογο και συζήτηση για το ασφαλιστικό. Ποιο είναι το ασφαλιστικό; Εχει αλλάξει 10 φορές. Δεν έχετε κάνει καμία ποσοτικοποίηση. Σε ποιο κείμενο να συζητήσουμε;» αναμένεται να αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τέλος, η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είναι να συγχωνευθούν τα ταμεία σε τρία.

«Δεν μπορεί να σταθεί το ένα ταμείο που θέλει ο Κατρούγκαλος» αναφέρουν πηγές κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πέρα από την ουσία της συζήτησης για το ασφαλιστικό και την οικονομία, οι εντυπώσεις είναι αυτές που θα παίξουν ρόλο και το γνωρίζουν πολύ καλά τα επιτελεία των δύο πολιτικών. Το στιλ, ο τρόπος ομιλίας, η άνεση, όλα θα κριθούν στην αυριανή πρώτη αναμέτρηση και τα περισσότερα βλέμματα θα σταθούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού είναι η πρώτη του κοινοβουλευτική μάχη ως αρχηγού της ΝΔ.

Με την γνωστή άνεσή του στο βήμα της βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί να κρύψει την αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων, την απουσία έργου και το ξέσπασμα της λαϊκής οργής κάτω από συνθήματα για διαπλεκόμενα και οργανωμένα συμφέροντα, εκτιμώντας ότι αυτό θέλει να ακούσει ο ελληνικός λαός. Θεωρείται βέβαιο ότι θα στηρίξει το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο υπουργικό παρελθόν του Κυριάκου Μητσοτάκη και στις προτάσεις του για απόλυση επίορκων στο δημόσιο. Στόχος του είναι να ταυτίσει τον νέο πρόεδρο της ΝΔ με την νεο-φιλελεύθερη οικονομική πολιτική και να τρομάξει τους Ελληνες πολίτες ότι τους περιμένουν χειρότερα αν επικρατήσει η ΝΔ.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κριθεί από τα επιχειρήματά του ως αξιωματική αντιπολίτευση, από την άνεση του λόγου και από τις προτάσεις που θα καταθέσει για την επίλυση των προβλημάτων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By