Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Αξιωματούχοι της Ε.Ε.: «Οι Έλληνες βρίσκονται στο όριο της στάσης πληρωμών»

«Είναι απρόθυμοι να συνεργαστούν και άπειροι σε τεχνικά ζητήματα» είναι τα σχόλια, που κυριαρχούν

euro

Τα ανώνυμα σχόλια από τις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δίνουν και παίρνουν μετά το τέλος του Eurogroup της Δευτέρας. Ολοένα και περισσότεροι αξιωματούχοι παραδέχονται πως στις συζητήσεις που έχουν με τους Έλληνες ομολόγους τους διαβλέπουν δύο στοιχεία: απροθυμία να συνεργαστούν και απειρία σε τεχνικά ζητήματα.Η γερμανική εφημερίδα Die Zeit φιλοξενεί κάποιες από αυτές τις ανώνυμες εκτιμήσεις ξένων αξιωματούχων οι οποίες κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Συγκεκριμένα, εκφράζουν ανησυχίες ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πλέον «υπαρξιακά ζητήματα», καθώς «βρίσκεται στο όριο της στάσης πληρωμών».

Σύμφωνα με τις ίδιες ανώνυμες πηγές, η κυβέρνηση δεν έχει καμία πείρα στις τεχνικές διαδικασίες και, σαν να μην έφτανε αυτό, «τα στελέχη της δεν είναι καθόλου συνεργάσιμα». Υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών του Βερολίνου αναφέρουν μάλιστα ότι λείπει η απαραίτητη εξειδίκευση για την αναμόρφωση ενός φορολογικού κώδικα 40.000 σελίδων.

Οι προσφορές για «δανεισμό» φοροελεγκτών και άλλων ειδικών στα χρηματοοικονομικά από τη Γερμανία και τη Γαλλία έχουν απορριφθεί. Ακόμα και μία επιτροπή ειδικών του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών, η οποία διατηρεί μακροχρόνιες σχέσεις με τμήματα ελληνικών φορολογικών υπηρεσιών, δεν ήταν ευπρόσδεκτη, γράφει η εφημερίδα.

Μία γενική γραμματέας αυστριακού υπουργείου ανέφερε επίσης ανωνύμως, ότι η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα «αντιστέκεται σε συμβουλές».

Οι μυημένοι στα ελληνικά πράγματα, όπως λέει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, δηλώνουν πως η νέα κυβέρνηση είναι αποκομμένη από τον κρατικό μηχανισμό και πως ακούει μόνο τη διάθεση που επικρατεί στο κόμμα. Οι πιθανότητες για ένα Graccident φαίνεται να αυξάνονται. Αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει μία δόση στο ΔΝΤ, τότε αυτό θα σημάνει στάση πληρωμών.

Μία ακόμα πιθανότητα θα ήταν η νέα κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές και μετά από αυτές να αποφασίσει την έξοδο από το ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει- αν συμβεί κάτι τέτοιο- να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων, αναφέρει το δημοσίευμα.

By