Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Αυγενάκης: «Δέσμευση της ΝΔ ο νόμος για την αυτοδιοίκηση να αλλάξει»

Σκληρή επίθεση στη κυβέρνηση με αφορμή το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» για την τοπική αυτοδιοίκηση, εξαπέλυσε από την Λάρισα ο γραμματέας της Ν.Δ , βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, συμμετέχοντας σε εκδήλωση του κόμματος με θέμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Αυγενάκης υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση δείχνει ανεπάρκεια διοικητική, ανικανότητα και έναν πολιτικό κυνισμό» ενώ κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη ότι επιχειρεί να διασπάσει τα αυτοδιοικητικό μέτωπο, «όταν διαπίστωσε ότι υπάρχει μια αυτοδιοίκηση ενωμένη που έλεγαν να πάρει πίσω το νομοσχέδιο».

Ο κ. Αυγενάκης είπε ότι αποτελεί αλλοίωση του αυτοδιοικητικού χαρακτήρα, η ταυτόχρονη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών με τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές και τόνισε πως «η Ν.Δ. θέλει μια πιο ισχυρή αυτοδιοίκηση, με περισσότερα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, περισσότερες αρμοδιότητες, αλλά και πόρους».

Ο κ. Αυγενάκης χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για την αυτοδιοίκηση «έκτρωμα» και είπε ότι η ΝΔ δεν συμφωνεί με την απλή αναλογική. Επίσης υποστήριξε πως οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν και θα είναι πολύ σύντομα, λέγοντας πως η Ν.Δ δεν φοβάται».

«Θέλουν δεν θέλουν θα προηγηθούν οι εθνικές εκλογές, διότι αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή. Ο κ. Τσίπρας είναι παρελθόν για την χώρα» σημείωσε.

«Δέσμευση της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη ο νόμος για την αυτοδιοίκηση να αλλάξει»

Ο κ. Αυγενάκης μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι είναι δέσμευση της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη ο νόμος για την αυτοδιοίκηση να αλλάξει και τόνισε πως η Ν.Δ. «έχει προτάσεις που θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση μίλησε και ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. Τάσος Γαϊτάνης ο οποίος μεταξύ άλλων εκτίμησε ότι με το νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση που φέρνει η κυβέρνηση θα επιχειρηθεί ο έλεγχος των Περιφερειών και των Δήμων από το υπουργείο Εσωτερικών .
Επίσης τόνισε πως με το σύστημα της απλής αναλογικής θα υπάρξει «ακυβερνησία», ενώ παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος της Ν.Δ. για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση. Οι αλλαγές αυτές όπως είπε ο κ. Γαϊτάνης θα αφορούν «την αλλαγή της απλής αναλογικής, κατάργηση του νομοσχεδίου, βραχυπρόθεσμες αλλαγές που αφορούν το διαχωρισμό αρμοδιοτήτων Κράτους- Αυτοδιοίκησης, την επανεξέταση του θεσμού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, την απλοποίηση και ενίσχυση των διαδικασιών στην Αυτοδιοίκηση, την δημιουργία ταμείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την αξιοποίηση Δημόσιας περιουσίας, την μεταφορά των Κέντρων Υγείας στους ΟΤΑ, την αξιολόγηση του προσωπικού, νέα οργανογράμματα και σύστημα κινητικότητας, αλλά και οικονομική ανεξαρτησία ως μακροπρόθεσμος στόχος».

Σημειώνεται, πως πριν την εκδήλωση ο κ. Αυγενάκης, μαζί με τον κ. Γαϊτάνη συμμετείχαν σε σύσκεψη με αυτοδιοικητικά στελέχη και δημάρχους της περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση και παρουσιάστηκαν οι προτάσεις της Ν.Δ.

Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By