Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Αυστραλία: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της κλιματικής πολιτικής

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στις μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας, το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των πολιτικών της κυβέρνησης για το κλίμα και για τις στρατηγικές που πρότεινε στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη.

Στην πρώτη νόμιμη διαδήλωση που έγινε στο Σίδνεϊ έπειτα από λοκντάουν μηνών για την αντιμετώπιση της Covid-19, περίπου 1.000 άνθρωποι έκαναν πορεία υπέρ της παγκόσμιας ημέρας δράσης για κλιματική δικαιοσύνη, ένα παγκόσμιο κίνημα που δραστηριοποιήθηκε στη διάρκεια της συνάντησης COP26.

«Είμαστε όλοι στους δρόμους για να δείξουμε ότι θέλουμε περισσότερα από την κυβέρνησή μας», δήλωσε η Τζόρτζια, μία διαδηλώτρια.

Διαδηλωτές κρατούσαν πινακίδες με τις επιγραφές, «Χρειαζόμαστε ανθρώπινη αλλαγή, όχι κλιματική αλλαγή» και «Κόκκινος Συναγερμός για την Ανθρωπότητα», όπως φαίνεται σε εικόνες που μεταδόθηκαν από μέσα ενημέρωσης.

Έπειτα από μία εβδομάδα συνεδριάσεων στη Γλασκώβη, διατυπώθηκαν υποσχέσεις για την εξάλειψη του άνθρακα, τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, ενός αερίου που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και τη μείωση της καταστροφής των δασών.

Η Αυστραλία ωστόσο απέρριψε τη παγκόσμια δέσμευση για το μεθάνιο ενώ ακτιβιστές και ομάδες πίεσης δεν έχουν εντυπωσιαστεί από τις δεσμεύσεις των άλλων παγκόσμιων ηγετών.

«Οι συμφωνίες COP26 αυτή τη στιγμή δεν βγάζουν τον καλύτερο εαυτό της Αυστραλιας», πρόσθεσε η Τζόρτζια, η διαδηλώτρια από το Σίδνεϊ, που έδωσε μόνο το μικρό της όνομα.

Η διαδήλωση στη Μελβούρνη ήταν μικρότερη από αυτή του Σίδνεϊ, με μόλις λίγες εκατοντάδες ανθρώπους να φθάνουν για τη συγκέντρωση, κατά την οποία ένα γιγάντιο κοάλα εξέπεμπε σύννεφα καπνού και διαδηλωτές πάνω σε ποδήλατα ήταν ντυμένοι σκελετοί.

Μικρότερες εκδηλώσεις πραγματοποιούται και αλλού στην Αυστραλία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By