Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

Αυστραλία: Συμπλοκές σε διαδηλώσεις κατά των lockdown – Εκατοντάδες συλλήψεις και τραυματίες

Εκατοντάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ κατά των lockdown για τον κορονοϊό στην Αυστραλία. Ωστόσο, υπήρξαν συμπλοκές με την αστυνομία με αποτέλεσμα να συλληφθούν εκατοντάδες διαδηλωτές, ενώ εφτά αστυνομικοί εισήχθησαν στο νοσοκομείο.

Σημειώνεται πως η Αυστραλία την Παρασκευή ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων του νέου κορονοϊού από όταν ξεκίνησε η πανδημία.

Κατά τις διαδηλώσεις η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού στην Μελβούρνη για να διαλύσει πλήθος περισσότερων από 4.000 διαδηλωτών, ενώ στο Σίδνεϊ αποτράπηκε η συγκέντρωση μικρότερων ομάδων διαδηλωτών από μεγάλη δύναμη της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των ταραχών.

Η αστυνομία της πολιτείας Βικτόρια ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 218 ανθρώπους στην πρωτεύουσα Μελβούρνη, όπως επίσης ότι επέβαλε 236 πρόστιμα και έθεσε υπό κράτηση 3 ανθρώπους για επίθεση σε αστυνομικούς. Σε καθέναν από τους συλληφθέντες μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 5.452 δολαρίων Αυστραλίας (περισσότερα από 3.300 ευρώ) για παραβίαση εντολών για την δημόσια υγεία.

Η αστυνομία στη Νέα Νότια Ουαλία, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Σίδνεϊ, ανακοίνωσε ότι απήγγειλε κατηγορίες σε 47 ανθρώπους για παραβίαση εντολών για την δημόσια υγεία ή για αντίσταση κατά την σύλληψη, μεταξύ άλλων, και ότι επέβαλε 260 πρόστιμα που κυμαίνονται από 50 ως 3.000 δολάρια Αυστραλίας (περίπου 30 ως 1.800 ευρώ). Η αστυνομία διευκρίνισε επίσης ότι 250 άνθρωποι κατάφεραν να φτάσουν στην πόλη για να διαδηλώσουν.

Αυστηρό lockdown στο Σίδνεϊ χωρίς αποτέλεσμα
Το Σίδνεϊ, η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας με περισσότερους από 5 εκατομμύρια κατοίκους βρίσκεται σε αυστηρό λοκντάουν εδώ και περισσότερο από δύο μήνες, αλλά δεν έχει επιτύχει ωστόσο να αναχαιτίσει το πρόσφατο ξέσπασμα του νέου κορονοϊού, το οποίο εξαπλώθηκε σε άλλες πολιτείες κι έφθασε μέχρι τη γειτονική Νέα Ζηλανδία.

Η μεγάλη πλειονότητα των 894 κρουσμάτων που καταγράφηκαν το περασμένο 24ωρο στην Αυστραλία διαγνώσθηκε στο Σίδνεϊ, επίκεντρο του τρέχοντος ξεσπάσματος που αποδίδεται στην πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα.

“Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρή κατάσταση εδώ στη Νέα Νότια Ουαλία”, δήλωσε ο πολιτειακός υπουργός Υγείας, ο Μπραντ Χάζαρντ. “Δεν είναι ώρα να φανούμε εγωιστές, είναι ώρα να σκεφτούμε την κοινότητά μας και τις οικογένειές μας”.

Η αστυνομία περιπολούσε σήμερα στους δρόμους του Σίδνεϊ και απέκλειε την μεταφορά κόσμου με ιδιωτικά και δημόσια μέσα μεταφοράς στο κέντρο της πόλης ώστε να περιορίσει τον αριθμό των ανθρώπων που συγκεντρώνονταν σε διαδήλωση που δεν είχε λάβει άδεια από τις αρχές.

Στην Μελβούρνη, την δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, μεγάλο πλήθος κατάφερε να πραγματοποιήσει πορεία και κάποιοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία, μετά την εντολή που δόθηκε από τον πρωθυπουργό της Βικτόρια Ντάνιελ Άντριους για τη διεύρυνση, ώστε να ισχύει σε όλη την πολιτεία, του λοκντάουν που είχε αρχικά επιβληθεί μόνον στην πρωτεύουσά της.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Βικτόρια Σέιν Πάτον είχε νωρίτερα προειδοποιήσει τον κόσμο να μην κατέβει σε διαδηλώσεις, λέγοντας ότι είναι “απλά γελοίο να σκεφτούμε ότι κάποιοι είναι τόσο εγωιστές που θα έρθουν για να κάνουν αυτό”.

Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν παράλληλα ειρηνικά στο Μπρισμπέιν, το οποίο δεν βρίσκεται σε λοκντάουν.

Μόνον το 7% των Αυστραλών υποστηρίζει τις συχνά βίαιες διαμαρτυρίες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία έρευνας της αγοράς Utting Research στα τέλη του Ιουλίου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By