Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Αυτό είναι το σχέδιο του Μακρόν για ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο

Το οποίο μάλιστα υποστηρίζει η Google και η Microsoft.

Η πρωτοβουλία, γνωστή ως «Έκκληση του Παρισιού για την Εμπιστοσύνη και την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο», διοργανώθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση, στον απόηχο μιας σειράς αποτυχημένων συνομιλιών σε διεθνές επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Διάφορες ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζουν την πρωτοβουλία αλλά η Κίνα και η Ρωσία δεν συμμετέχουν, ενώ Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι ίσως και οι ΗΠΑ να μην επιλέξουν να υπογράψουν την Έκκληση.

Το έγγραφο επιβεβαιώνει «την ισχύ του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κυβερνοχώρο», καταδικάζει «τις κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο σε καιρό ειρήνης», και επισημαίνει ότι οι εταιρείες είναι υπεύθυνες για την «προαγωγή της εμπιστοσύνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στον κυβερνοχώρο».

«Το διαδίκτυο είναι ένας χώρος τον οποίο σήμερα διαχειρίζεται μια τεχνική κοινότητα ιδιωτικών “παικτών”» είπε ένας ανώνυμος αξιωματούχος από το γραφείο του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron στο Reuters. «Όμως, δεν κυβερνάται. Έτσι, τώρα που η μισή ανθρωπότητα είναι online, πρέπει να βρούμε νέους τρόπους να οργανώσουμε το διαδίκτυο».

Η Έκκληση του Παρισιού έχει αρκετά κοινά στοιχεία με το «Συμβόλαιο για το Διαδίκτυο» του Tim BernersLee, το οποίο παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα. Εταιρείες όπως η Google και το Facebook αποδέχτηκαν τις αρχές που διέπουν το κείμενο, στις οποίες περιλαμβάνονται η μεγαλύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και η παραγωγή τεχνολογίας που εμπνέει εμπιστοσύνη.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Access Now, η οποία συνέβαλλε στη σύνταξη της Έκκλησης του Παρισιού, ανέφερε σε δήλωσή της τη Δευτέρα ότι το κείμενο θα συμβάλλει στο να αντιπαρατεθούν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών με χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα που «δίνουν έμφαση στην κρατική κυριαρχία διαδικτυακά έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

By