Παρασκευή, 14 Μαΐου, 2021

Αυτοδυναμία Σάντσεθ βλέπουν οι δημοσκοπήσεις – Ενισχυμένος μετά τα δύο απανωτά χτυπήματα

Έχασε τη μάχη για σχηματισμό κυβέρνησης, δεν καταποντίστηκε όμως δημοσκοπικά, τουναντίον βγήκε ενισχυμένος.

Το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ διεύρυνε το προβάδισμά του, όπως αποδεικνύουν πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα.

Σύμφωνα με αυτά, το ποσοστό των Σοσιαλιστών σκαρφάλωσε στο 41,3%, αυξημένο σε σύγκριση με το 39,5% τον περασμένο μήνα και πολύ υψηλότερο σε σχέση με το 28,7% που είχε συγκεντρώσει τον Απρίλιο.

Δεδομένων αυτών των στοιχείων, η πιθανότητα κατάκτησης αυτοδυναμίας είναι μεγάλη σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές.

Βάσει της έρευνας, οι Podemos κατέγραψαν άνοδο 0,4% και βρίσκονται στο 13,1%, πίσω από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, που έχει καταλάβει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 13,7%, στα ίδια επίπεδα από τον Ιούνιο.

Το κεντροδεξιό Ciudadanos κατέγραψε πτώση, στο 12,3% από το 15,8% και το ακροδεξιό Vox βρίσκεται στο 4,6% από 5,1%.

Αφότου ηττήθηκε σε δύο κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες την περασμένη εβδομάδα, ο Σάντσεθ έχει διορία έως τα μέσα Σεπτεμβρίου να επιλύσει το πολιτικό αδιέξοδο ή να έρθει αντιμέτωπος με νέες εκλογές τη 10η Νοεμβρίου.

Η τελευταία εκλογική αναμέτρηση στην οποία ένα μονάχα ισπανικό κόμμα εξασφάλισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία ήταν το 2011, όταν οι Συντηρητικοί του Μαριάνο Ραχόι έλαβαν ποσοστό 44,6%.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας έχασε, στις 25 Ιουλίου, και τη δεύτερη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες προκήρυξης νέων βουλευτικών εκλογών εντός του τρέχοντος έτους.

Με 124 ψήφους υπέρ (των βουλευτών του Σοσιαλιστικού κόμματος PSOE και ενός τοπικού βουλευτή), 155 κατά και 67 αποχές, ο Σάντσεθ δεν συγκέντρωσε την απλή πλειοψηφία που χρειαζόταν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By