Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μπαράζ επαφών Τσίπρα με Μακρόν-Μέρκελ ενόψει του αδιεξόδου

Έντονη ανησυχία φαίνεται πως επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς ενόψει ενός ακόμη αδιεξόδου, ο Αλέξης Τσίπρας «παίζει» ξανά το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης για το θέμα του χρέους.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Ο πρωθυπουργός τους μετέφερε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την αναγκαιότητα ύπαρξης καθαρής λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και όλοι συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητικές πηγές ανέφερε ήδη από την Κυριακή ότι προκειμένου να υπερκεραστεί το νέο αδιέξοδο στη διαπραγμάτεση η ελληνική κυβέρνηση προτίθετο να επαναφέρει το ενδεχόμενο μιας πολιτικής διαπραγμάτευσης. Ο Νίκος Παππάς μάλιστα, το πρωί της Κυριακής, μιλώντας στο ρ/φ του 984 είχε εμφανιστεί αισιόδοξος για λύση στις 15 Ιουνίου, τονίζοντας ωστόσο ότι σε περίπτωση μη λύσης η ελληνική πλευρά θα θέσει το θέμα στη Σύνοδος Κορυφής στις 22 Ιουνίου.

Πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν μάλιστα ότι η κ. Μέρκελ, στο τετ α τετ που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα, του είπε ότι δεν μπορεί να παρέμβει στο Eurogroup, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο -σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές- να γίνει κάτι τέτοιο στη Σύνοδο Κορυφής. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ακόμη ότι υπέρ μιας καθαρής λύσης για το χρέος τίθεται και ο Εμανουέλ Μακρόν και διαβεβαίωσε για αυτό τον κ. Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση, τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης δεν φαίνονται προς το παρόν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αν κρίνει κανείς από τη χθεσινή τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι. O διοικητής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι προκειμένου να υπάρξει ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση το ελληνικό χρέος θα πρέπει να είναι βιώσιμο τόσο στο κανονικό όσο και στο ακραίο σενάριο, κάτι που σύμφωνα με αναλυτές απαιτεί περαιτέρω προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων, όπως ζητά το ΔΝΤ. Σε έναν τέτοιο προσδιορισμό εξακολουθεί να αντιτάσσεται ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το «χαρτί» της πολιτικής διαπραγμάτευσης, ωστόσο, δεν έχει αποφέρει στο παρελθόν τα επιθυμητά αποτελέσματα για την κυβέρνηση, καθώς η συνήθης τακτική της γερμανίδας καγκελαρίου είναι να μην συζητά τέτοια ζητήματα σε Συνόδους Κορυφής αλλά να παραπέμπει στο κατώτερο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών, δηλαδή στο Eurogroup.

Τέλος, οι πρωτοβουλίες Τσίπρα έρχονται σε μια στιγμή που η πίεση δείχνει να αυξάνεται ασφυκτικά προς την ελληνική πλευρά, δεδομένου το ένα μετά το άλλο τα αφηγηματικά «αντίμετρα» της συμφωνίας δείχνουν να καταρρέουν. Την ίδια στιγμή βουλευτές, ευρωβουλευτές και στελέχη του κόμματος δείχνουν αμηχανία και αδυναμία να επεξεργαστούν και να δώσουν μια πειστική ερμηνεία στις εξελίξεις.

Αν δεν βρεθεί λύση στις 15 Ιουνίου θα οδηγηθούμε στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Σύνοδο Κορυφής

«Στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στις 15 Ιουνίου – πράγμα που όλοι απευχόμαστε- τότε θα οδηγηθούμε στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου» ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΪ.

Η Φ. Βάκη υπογράμμισε, «το χρέος είναι η μητέρα των μαχών, υπό την έννοια ότι, διαφορετικά, θα θυμίζουμε το πιθάρι των Δαναΐδων που με θυσίες και κόπους γεμίζει με νερό όμως αδειάζει όλο από κάτω» και τόνισε πως στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου η κυβέρνηση  επιθυμεί να βρεθεί ολοκληρωμένη λύση με το ΔΝΤ εντός προγράμματος αλλά και με έκθεση για το  ελληνικό χρέος

By