Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Binance: Σε ελεύθερη πτώση το μερίδιο συναλλαγών σε bitcoin

Ολοένα μικρότερο γίνεται το μερίδιο της Binance στις συναλλαγές bitcoin εκτός ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg. Επικαλούμενο στοιχεία από την εταιρεία ερευνών Kaiko, μετέδωσε ότι το 2023 το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης (με βάση τον συνολικό όγκο συναλλαγών) είδε το μερίδιό του στον συγκεκριμένο τομέα συναλλαγών να συρρικνώνεται στο 55,3% (από 81,3%) μέσα σε έναν χρόνο. Πτωτική πορεία και για τις συναλλαγές εκτός ΗΠΑ σε altcoins, ήτοι 50,5% από 58%.

Καταλύτης για τη σημαντική υποχώρηση, η απόφαση της Binance να σταματήσει μια προωθητική ενέργεια που καταργούσε τα τέλη συναλλαγών στα crypto -κίνηση που οδήγησε σε μαζική φυγή επενδυτών προς ανταγωνιστικά ανταλλακτήρια. «Οι υπεράκτιες αγορές έχουν γίνει λιγότερο συγκεντρωμένες, με τα μικρότερα χρηματιστήρια να αυξάνουν τη δυναμική τους, καθώς ο όγκος των συναλλαγών ανακάμπτει» έγραψαν οι αναλυτές της εταιρείας σε σημείωμά τους.

Στους κερδισμένους οι πλατφόρμες Bybit και OKX, που αυξάνουν το πελατολόγιό τους στην Ασία, όπου η Binance συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες νομικών διαδικασιών ως απόρροια της αποφασιστικότητας των ρυθμιστικών αρχών να θέσουν ένα ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας στην αγοραπωλησία κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin. Το μερίδιο της Bybit στις συναλλαγές Bitcoin εκτός των ΗΠΑ έφτασε το 9,3% το 2023 (από 2%) και του OKX στο 7,3% (από 3%).

Το μερίδιο συναλλαγών σε bitcoin της Binance εκτός ΗΠΑ το 2023 © Kaiko
Το μερίδιο συναλλαγών σε bitcoin της Binance εκτός ΗΠΑ το 2023 © Kaiko

Η Binance βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» τον Νοέμβριο του 2023, όταν παραδέχτηκε την αδυναμία της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες και εγκληματικές ενέργειες. Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων ήρθε σε διακανονισμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αποδεχόμενο να πληρώσει «τσουχτερό» πρόστιμο. Επίσης, ο ιδρυτής του, Changpeng Zhao, παραιτήθηκε από τη θέση του CEO, δήλωσε ένοχος ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου και περιμένει πλέον σε λίγες ημέρες να ανακοινωθεί η ποινή του.

Το μερίδιο συναλλαγών σε bitcoin της Binance εκτός ΗΠΑ το 2024 © Kaiko
Το μερίδιο συναλλαγών σε bitcoin της Binance εκτός ΗΠΑ το 2024 © Kaiko

Η Binance συνεχίζει να προσπαθεί να αποκαταστήσει τη φήμη και την αξιοπιστία της. Σε πρόσφατη δήλωσή του το νέο «αφεντικό» της Binance, Ρίτσαρντ Τενγκ, ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία έχει γυρίσει «σελίδα» και επιθυμεί την πλήρη συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές.

By