Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Bitcoin: «Άλμα» πάνω από τα 50.000 δολάρια το 2024 βλέπουν οι αναλυτές

Η πρόσφατη ανάκαμψη του Bitcoin είναι μόνο η αρχή του ράλι που θα το οδηγήσει πάνω από τα 50.000 δολάρια το 2024, χάρη σε μια διαδικασία γνωστή ως halving που περιορίζει την προσφορά νέων κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών της αγοράς.

Το ισχυρότερο κρυπτονόμισμα έχει σημειώσει άνοδο 67% από τις 31 Δεκεμβρίου, «μαζεύοντας» ως έναν βαθμό τις μαζικές απώλειες του 2022. Ενώ το κρυπτονόμισμα κινείται αυτήν την στιγμή στην περιοχή των 30.000 δολαρίων, το halving έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει άνοδο τουλάχιστον 81%, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence και τη Matrixport.

Η διαδικασία του halving ή halvening μειώνει στο μισό την ποσότητα των κρυπτονομισμάτων που λαμβάνουν οι miners του Bitcoin ως ανταμοιβή για την εργασία τους. Τα halvings συμβαίνουν μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια, περίπου, ή πιο συγκεκριμένα, σε κάθε 210.000 blocks συναλλαγών και το επόμενο αναμένεται τον Απρίλιο του 2024. Αποτελεί δε μέρος της διαδικασίας για το ανώτατο όριο της προσφοράς Bitcoin στα 21 εκατομμύρια. Το νόμισμα σημείωσε ρεκόρ έπειτα από κάθε ένα από τα τρία τελευταία halvings.

Το επερχόμενο halving είναι επί του παρόντος περίπου 50% τιμολογημένο με βάση τους προηγούμενους κύκλους, δήλωσε ο Τζέιμι Ντάγκλας Κόουτς, αναλυτής του Bloomberg Intelligence. Ο Κόουτς προβλέπει ότι το Bitcoin μπορεί να φτάσει τα 50.000 δολάρια μέχρι τον Απρίλιο του 2024.

«Οι κύκλοι του Bitcoin έχουν βάθος περίπου 12-18 μήνες πριν από το halving και αυτή η δομή του κύκλου μοιάζει με τις προηγούμενες, αν και πολλά πράγματα έχουν αλλάξει – ενώ το δίκτυο είναι κατά πολύ ισχυρότερο, το Bitcoin δεν έχει υποστεί ποτέ παρατεταμένη σοβαρή οικονομική συρρίκνωση», δήλωσε.

Η ανάκαμψη του Bitcoin έχει περιοριστεί τελευταία, συγκρατούμενη από τις πιο ψύχραιμες προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ εν μέσω επίμονου πληθωρισμού. Μία προσπάθεια ρύθμισης της αγοράς από τις ΗΠΑ στον απόηχο της κατάρρευσης του ανταλλακτηρίου FTX τον Νοέμβριο του 2022 απειλεί επίσης τις προοπτικές της αγοράς.

«Εάν η κατάρρευση της FTX ήταν όντως το τέλος του πρώτου κύκλου πριν το halving, τότε η ιστορία υποδηλώνει ότι έχουμε ακόμη περίπου 350 ημέρες «συσσώρευσης» πριν δούμε τη χαρακτηριστική απελευθέρωση των τιμών» εκτιμά ο Τζέικομπ Τζόζεφ, αναλυτής της CCData.

Από την πλευρά του, ο Μάρκους Τίλεν, επικεφαλής ερευνών στο Matrixport, ανέφερε σε πρόσφατο σημείωμα ότι το Bitcoin θα φτάσει περίπου τα 65.623 δολάρια έως τον Απρίλιο του 2024, αριθμός υπερδιπλάσιος από την τρέχουσα τιμή. «Το Βitcoin μπορεί να φτάσει ξανά σε νέο υψηλό όλων των εποχών στο μέλλον, ωστόσο, είναι απίθανο να δούμε την ίδια ανάπτυξη με τους προηγούμενους κύκλους λόγω του αυξημένου μεγέθους της αγοράς και του ανταγωνισμού από άλλα ψηφιακά assets», επεσήμανε.

Το Bitcoin παραμένει περίπου 41.000 δολάρια χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του, σχεδόν 69.000 δολάρια, τον Νοέμβριο του 2021 – το οποίο ήρθε 18 μήνες μετά το halving ου 2020. Οι αγορές crypto κατέρρευσαν πέρυσι, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια για να περιορίσουν τις πιέσεις στις τιμές και οι εταιρείες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων κατέρρευσαν.

Το Bitcoin ανέβηκε λιγότερο από 0,5% στα 27.590 δολάρια στις 8 π.μ. στη Σιγκαπούρη τη Δευτέρα, αφού υποχώρησε λίγο περισσότερο από 9% την περασμένη εβδομάδα. Μικρότερα κρυπτονομίσματα όπως το Ether, το Cardano και το Solana σημείωσαν επίσης μέτρια κέρδη.

By