Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Bitcoin: Απώλειες σχεδόν 8% τον Μάιο – Ο πρώτος πτωτικός μήνας του 2023

Οι θαυμαστές των crypto πληρώνουν τώρα το τίμημα της εξασθένισης της συσχέτισης του Bitcoin με τις μετοχές της τεχνολογίας.

Το κορυφαίο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο σημείωσε τον Μάιο μηνιαία πτώση για πρώτη φορά το 2023, ενώ ο δείκτης Nasdaq 100 κατέγραψε άνοδο σχεδόν 8%, εν μέσω του ενθουσιασμού που επικράτησε για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο συντελεστής συσχέτισης 30 ημερών του Bitcoin με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq 100 είναι περίπου 0,2 έναντι 0,8 τον Μάιο του 2022. Το 1 υποδεικνύει ότι τα περιουσιακά στοιχεία κινούνται σχεδόν παράλληλα, ενώ το -1 θα έδειχνε ότι κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις.

Οι επενδυτές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ήταν ευχαριστημένοι με τη μείωση του συσχετισμού των κρυπτονομισμάτων με τις μετοχές νωρίτερα φέτος, όταν τα token κινούνταν ανοδικά υπεραποδίδοντας έναντι των μετοχών. Ωστόσο, οι συνέπειες αυτής της διαφοροποίησης δεν ευνοούν στην παρούσα φάση τα crypto.

Η ανάκαμψη του Bitcoin φέτος μειώθηκε στο 64% μετά την πτώση σχεδόν 8% που σημείωσε τον περασμένο μήνα. Το κρυπτονομίσμα υποχώρησε περισσότερο από 1% στα 26.734 δολάρια νωρίτερα την Πέμπτη.

Μικρότερα νομίσματα όπως το Ether και το XRP κινούνταν επίσης πτωτικά.

Πίσω στην εποχή της πανδημίας με τα τεράστια οικονομικά κίνητρα, τόσο οι μετοχές των κρυπτονομισμάτων όσο και οι μετοχές τεχνολογίας κινήθηκαν έντονα ανοδικά.

Η συσχέτιση μεταξύ των tokens και μιας ομάδας παραδοσιακών περιουσιακών στοιχείων έχει αποδυναμωθεί έκτοτε μετά από την κατάρρευση της αγοράς crypto το 2022, που είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των επενδυτών από αυτήν.

Ο Nasdaq 100 έχει σημειώσει άλμα 30% φέτος και ορισμένοι αναλυτές αμφισβητούν το πόσο βιώσιμα είναι τα κέρδη δεδομένου ότι ένας μικρός αριθμός εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης συνέβαλε στο ράλι.

Μακροπρόθεσμα, η αποσύνδεση από τον Nasdaq και τις μεγάλες τεχνολογικές μετοχές θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι προς όφελος των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τον Alex Coffey, υπεύθυνο στρατηγικής της TD Ameritrade.

By