Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Bitcoin: Δεν στέριωσε η άνοδος – Μεγάλη διόρθωση μετά από το ράλι του Ιανουαρίου

Η τιμή του bitcoin σταθεροποιήθηκε μετά από το πρόσφατο ράλι που κατέγραψε τον Ιανουάριο. Η πρόσφατη διόρθωση της τιμής του κρυπτονομίσματος της τάξης του 4% επρόκειτο για τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Νοέμβριο.

Το δημοφιλέστερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο του κόσμου παραμένει κοντά στην επίτευξη παρόμοιας ανάκαμψης που πέτυχε πριν το 2020 και το 2021 ενώ, σύμφωνα με το στέλεχος της Fundstrat Global Advisors, Σων Φάρελ, «τα περισσότερα σημεία αυτού του είδους τα οποία χαρακτηρίζονται και ως “χρυσός σταυρός” έχουν στο παρελθόν αποδειχθεί προοίμιο της αναπτυξιακής πορείας τους bitcoin».

Tην τελευταία πενταετία, η τιμή του bitcoin κατέγραψε κατά μέσο όρο αύξηση της τάξης του 22% τις 60 ημέρες μετά την επίτευξη ενός «χρυσού σταυρού», σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. H διαφορά του σημερινού μακροοικονομικού περιβάλλοντος σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020 και του 2021, όμως, είναι αυτή που κάνει τη διαφορά και εμποδίζει περαιτέρω ράλι του κρυπτονομίσματος.

Τα πρόσφατα δημοσιευθέντα στοιχεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ υποδεικνύουν πως η χαλάρωση στην αύξηση των επιτοκίων της Fed θα καθυστερήσει περαιτέρω. Το ράλι που είχε δημιουργηθεί λόγω των, φρούδων όπως αποδείχθηκαν, ελπίδων για χαλάρωση τον Ιανουάριο είχε επηρεάσει θετικά τόσο το bitcoin, όσο και άλλα crypto όπως το ether, axie infinity και decentraland.

Τα στοιχεία της αμερικανικής αγοράς εργασίας αύξησαν τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων δημοσίου, τα οποία μέχρι πρότινος αποτελούσαν και κινητήριο μοχλό για τις επενδύσεις σε επισφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως τα κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με τον αναλυτή της Independent Reserve, Τζον Τόρο.

Ο ίδιος τόνισε πως αν η αγορά ομολόγων ηγηθεί του κλάδου των επισφαλών επενδύσεων για ορισμένο χρονικό διάστημα, τότε η αγορά των κρυπτονομισμάτων ενδέχεται να καταφέρει να «πάρει μια ανάσα» μέχρι την εξισορρόπηση των αξιών.

Η όλη αγορά των ψηφιακών στοιχείων αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της περσινής κατάρρευσης εταιρειών όπως η FTX, τη στιγμή που χιλιάδες θέσεις εργασίας του κλάδου έχουν χαθεί φέτος. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Bittrex προχώρησε πρόσφατα σε 83 απολύσεις, ενώ η Protocol Labs απέλυσε το 1/5 του εργατικού δυναμικού της.

Βάσει των δεδομένων της CoinGecko, οι απολύσεις στον κλάδο τον Ιανουάριο πλησίασαν τις 3.000, αρνητικό ρεκόρ από το πρόσφατο του Ιουνίου μετά την κατάρρευση του «οικοσυστήματος» του TerraUSD.

To bitcoin κυμάνθηκε κοντά στα $22.800 το πρωί της Δευτέρας στο Λονδίνο, ενώ σταθερή παρέμεινε και η πορεία του ether. Τα μικρότερα κρυπτονομίσματα όπως cardano και polkadot κατέγραψαν περιορισμένες αυξομειώσεις.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By