«Underwater». Δηλαδή, «κάτω από την επιφάνεια του νερού».
Αυτός είναι ο όρος με τον οποίο περιγράφονται οι επενδυτές στα κρυπτονομίσματα οι οποίοι χάνουν τα λεφτά τους. Πρόκειται για αυτούς, που αγόρασαν σε υψηλότερη τιμή από αυτή που έχει σήμερα το κρυπτονόμισμα που επέλεξαν. Με το bitcoin και τα άλλα cryptos να βυθίζονται, οι επενδυτές και κυρίως οι retail επενδυτές αισθάνονται να βρίσκονται -και βρίσκονται, είναι η αλήθεια- με το κεφάλι πολύ κάτω από το «νερό».
Η απάντηση στο «πόσοι είναι» αυτοί που έχασαν τα περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια (ως σήμερα) είναι αρκετά δύσκολη. Κι αυτό γιατί γνωρίζουμε τον αριθμό των διευθύνσεων που κατέχουν κρυπτονομίσματα και των πορτοφολιών, όμως δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε με βεβαιότητα πόσοι είναι οι κάτοχοί τους. Πηγαίνοντας λοιπόν με βάση τα πιο ασφαλή στοιχεία, προκύπτει ότι οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων σε όλο τον πλανήτη είναι περίπου 300 εκατομμύρια (πραγματικοί) άνθρωποι. Εξ αυτών, τουλάχιστον 145 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επενδύσει σε bitcoin.
Με την αγορά των κρυπτονομισμάτων να αναπτύσσεται ραγδαία, γεγονός που δικαιολογεί την εκτίμηση των αναλυτών του Crypto.com (πριν την κατάρρευση του FTX) ότι ως το τέλος του 2022 οι χρήστες κρυπτονομισμάτων θα έφταναν το 1 δισεκατομμύριο φυσικά πρόσωπα, τα στοιχεία σχετικής έρευνας της The Ascent, καταδεικνύουν ότι το 74% των κατόχων κρυπτονομισμάτων σήμερα, τα αγόρασαν για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία 2 χρόνια.
Πρόκειται για περίπου 107 εκατομμύρια ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι, παρακινούμενοι από τις ιστορίες συνανθρώπων τους που έγιναν κρυπτο-δισεκατομμυριούχοι εν μία νυκτί και από τις γενικότερα εντυπωσιακές -και ταχείες- αποδόσεις των κρυπτο-αγορών το 2020 και μεγάλο μέρος του 2021, αποφάσισαν να μπουν στην αγορά. Γρήγορα όμως, θα βρίσκονταν εγκλωβισμένοι «κάτω από το νερό».
Ακριβώς έναν χρόνο πριν, η τιμή του bitcoin βρισκόταν σε ιστορικό υψηλό, έχοντας ξεπεράσει τις 53.200 δολάρια. Το ράλι που είχε ξεκινήσει φαινόταν να μην έχει τέλος, οι επενδυτές πλήθαιναν -γεγονός που αύξανε τη ζήτηση- θεσμικοί, όπως μεγάλες τράπεζες, funds και asset managers διαφοροποιούσαν τα χαρτοφυλάκιά τους τοποθετούμενοι σε αυτό που έμοιαζε με «ψηφιακό χρυσό». Όμως ό,τι λάμπει, δεν είναι χρυσός. Έτσι, ήρθε ο κρυπτο-χειμώνας, η bear market που τροφοδοτήθηκε από διάσπαρτα γεγονότα που την επέτειναν (όπως η εξαϋλωση του stablecoin Luna, η κατάρρευση του 3Arrows Capital και, εσχάτως, το σκάνδαλο της FTX) και ώθησε το bitcoin και, κατά συνέπεια και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, στο χείλος του γκρεμού.
Σήμερα το bitcoin βρίσκεται περίπου στα 16.200 δολάρια. Γεγονός που σημαίνει ότι κάποιος που μπήκε στην αγορά στο peak του περσινού Νοεμβρίου, έχει δει την αξία της επένδυσής του να μειώνεται κατά περισσότερο από 2/3. Κερδισμένοι είναι αυτοί που μπήκαν πριν από τις 15 Δεκεμβρίου 2017, οπότε και η τιμή του bitcoin είχε φτάσει τα 16.721,77 δολάρια. Επίσης κερδισμένοι είναι όσοι αγόρασαν bitcoin μετά την πτώση του Δεκεμβρίου του 2017 μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου του 2020, όταν η τιμή επίσης ξεπέρασε τις 16.000 δολάρια.
To κακό για τους retail επενδυτές που βλέπουν τα χρήματα τα οποία επένδυσαν να εξαϋλώνονται είναι ότι οι αναλυτές συμφωνούν πως η πτώση του bitcoin -η οποία συνήθως είναι διπλάσια για τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα- θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το σημείο στήριξης, που είναι τα 13.000 δολάρια. Εάν χάσει και αυτό, θα είναι καιρός για πολλά περισσότερα δάκρυα…