Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Bitcoin: Ποιος (πρώην) billionaire προέβλεψε ότι θα έφτανε τα 250.000 δολάρια – Τι λέει τώρα

Εάν υπάρχει μια πρόβλεψη η οποία, όπως αποδείχθηκε από την πορεία, πήγε… κουβά -κατά την αργκώ του στοιχήματος- αυτή σίγουρα ήταν του Τιμ Ντρέιπερ. Ο επενδυτής, πρώην δισεκατομμυριούχος, εμφανιζόταν βέβαιος ότι ως το τέλος του 2022, το bitcoin θα έφτανε τις 250.000 δολάρια. Το κακό δεν είναι μόνο ότι πολλοί τον πίστεψαν, επενδύοντας στην “πρόβλεψή” του, αλλά ότι επιμένει, απλά επεκτείνοντας την “πρόβλεψή” του για τα μέσα του 2023.

Τα κρυπτονομίσματα τον άλλαξαν και ο Αμερικανός επενδυτής άλλαξε μέχρι και την εμφάνισή του για χάρη τους. Ο Ντρέιπερ εμφανιζόταν κατά κανόνα με κοστούμι δημοσίως. Προτιμούσε το γαλάζιο πουκάμισο και την κόκκινη γραβάτα. Στη συνέχεια, αντικατέστησε τη γραβάτα με κόκκινη, αλλά με το σήμα του bitcoin. Και πέρυσι, εμφανίστηκε για πρώτη φορά με casual ντύσιμο, φορώντας T-shirt το οποίο ανέγραφε “250Κ -2022”, προσπαθώντας να διαφημίσει όσο γινόταν την πρόβλεψή του.

Και, όταν αυτό στράβωσε, καθώς άρχισε το ντόμινο χρεοκοπιών σε εταιρείες του οικοσυστήματος, επέλεξε τη στρατηγική της επιμονής. “Κρυπτοχειμώνας είναι, θα περάσει”, λέει και, από τον περασμένο Νοέμβριο, εμφανίζεται “100% βέβαιος” ότι το μεγαλύτερο σε αξία κρυπτονόμισμα θα φτάσει σε αξία το 1 τέταρτο του εκατομμυρίου, απλά θα… καθυστερήσει λιγάκι, ως τα μέσα του τρέχοντος έτους.

Προφανώς, ακόμα και ο ίδιος ο Ντρέιπερ ξέρει ότι για να συμβεί αυτό, θα πρέπει τα κρυπτονομίσματα να κάνουν ένα monster rally, εκτοξεύοντας την αξία του bitcoin κατά περισσότερο από 1.400%. Κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο απίθανο, με δεδομένο ότι το BTC έχει χάσει περίπου 69% της αξίας του σε σχέση με πέρυσι, αλλά και επικίνδυνο, καθώς έχει τα χαρακτηριστικά “φούσκας”. Γιατί λοιπόν επιμένει ο έμπειρος επενδυτής;

Η απάντηση ίσως κρύβεται στο ότι ο Ντρέιπερ, αν δεν πιστεύει πραγματικά αυτά που λέει, θέλει να πείσει και τον εαυτό του, αλλά και τους υπόλοιπους επενδυτές να συνεχίσουν να στηρίζουν το κρυπτονόμισμα, καθώς είναι εγκλωβισμένος και ο ίδιος. Οι απώλειες που έχει από τον κρυπτοχειμώνα είναι τεράστιες και, από ένα σημείο και μετά, μοιάζουν να βάζουν σε ρίσκο την αυτοκρατορία του ολόκληρη.

Ο Ντρέιπερ είχε ένα καλό σερί επιτυχιών σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις του. Τοποθετήθηκε νωρίς σε startups όπως οι Tesla και Skype και έβγαλε μια περιουσία. Περιουσία την οποία επένδυσε εν πολλοίς, αγοράζοντας 30.000 bitcoins που είχε βγάλει σε δημοπρασία το αμερικανικό Δημόσιο. Ήταν τα bitcoins που είχαν κατασχεθεί από τον συλληφθέντα ιδιοκτήτη του “πολυκαταστήματος” του deep web, Silk Road. Αυτή η επένδυση πήγε καλά για χρόνια. Και γιγαντώθηκε, όσο το bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα έκαναν ράλι. Όμως, όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν.

Αυτό ο Ντρέιπερ δεν το ενστερνιζόταν και δεν το ενστερνίζεται. Ως ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων και δη του bitcoin, επέμενε και επιμένει σε αυτό. Με βαριές, πολύ βαριές συνέπειες: Τον Μάρτιο του 2022, ο Ντρέιπερ, είχε περιουσιακή αξία η οποία υπολογιζόταν στα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Τις πρώτες μέρες του 2023, το net worth του επενδυτή είναι κατά τι παραπάνω από μισό δισεκατομμύριο.

Ο Ντρέιπερ δεν είναι δισεκατομμυριούχος, πια. Και, με δεδομένο ότι η κύρια πηγή του πλούτου του, σήμερα, είναι τα κρυπτονομίσματα, κινδυνεύει να μην είναι καν εκατομμυριούχος, εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια ακόμα και μεγάλων χρηματοπιστωτικών οίκων που προβλέπουν κατάρρευση του bitcoin ως και τις 5.000 δολάρια. Φαντάζει λοιπόν σαν μονόδρομος η επιλογή να στηρίξει όσο μπορεί την πηγή του πλούτου του. Γιατί, αν βουλιάξει το καράβι, θα είναι και ο ίδιος ναυαγός…

By