Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Black Pearl: To διάσημο superyacht στη δίνη μιας οικογενειακής διαμάχης

Ένας νεκρός δισεκατομμυριούχος, μία περιουσία 3,7 δισ. δολαρίων και περίεργες διαδρομές χρημάτων συνθέτουν την ιστορία μιας δικαστικής διαμάχης για τη μοιρασιά της περιουσίας του μεγιστάνα του πετρελαίου Όλεγκ Μπουρλάκοφ.

Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων του δισεκατομμυριούχου που απεβίωσε από Covid το 2021 περιλαμβάνονται έργα τέχνης και αντίκες αξίας άνω των 100 εκατ. δολαρίων, πολύτιμα ακίνητα σε θέρετρα και πόλεις των super rich όπως το Μονακό αλλά και ένα από τα πιο διάσημα superyachs στον κόσμο: το Black Pearl.

Η αξία του υπολογίζεται άνω των 200 εκατ. δολαρίων και για πολλά χρόνια χαρακτηριζόταν ως το μεγαλύτερο ιστιοπλοϊκό σκάφος στον κόσμο. Ένα πλωτό διαμάντι έκτασης 106,7 μέτρων με γυάλινο ανελκυστήρα, πισίνα-σπα, υδρομασάζ και κινηματογράφο που θαυμάζουν όλοι οι λάτρεις του yachting.

Η δικαστική διαμάχη

Η χήρα του Μπουρλάκοφ, Λουτμίλα Μπουρλάκοβα και η κόρη της διεκδικούν 1,2 δισ. δολάρια από την αδελφή του και τον άντρα της. Η γυναίκα, η οποία είχε χωρίσει με τον Ρώσο μεγιστάνα από το 2018 κατηγορεί την οικογένειά του ότι έπλεξαν μία πλεκτάνη εναντίον της με χρήση εικονικών εγγράφων και πλασματικών δανείων, στερώντας της το μερίδιο που της αναλογεί μετά τη διάλυση του γάμου τους, ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, από την συνολική περιουσία αξίας 3,7 δισ. δολαρίων.

Ο Μπουρλάγκοφ κληροδότησε σε συγγενείς και ερωτικές σχέσεις του μία σειρά από δικαστικές διαμάχες με τον θάνατό του. Η περιουσία του, η οποία χτίστηκε χάρη σε διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες και εκτείνεται σε εταιρείες, περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις που φιλοξενούνται σε φορολογικούς παραδείσους, έχει γίνει αντικείμενο αντιδικίας σε πολλές χώρες.

Στην περίπτωση της Μπουρλάκοβα, η οποία προσέφυγε σε δικαστήριο του Λονδίνου, ο δικαστής έδωσε το «πράσινο» φως να προχωρήσει η δίκη διεκδίκησης του μεριδίου της από την περιουσία του εκλιπόντα μεγιστάνα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρου της James Libson «η απόφαση αυτή δίνει την ευκαιρία στις δύο γυναίκες (αυτήν και την κόρη της) να αποδείξουν την ενοχή της αδελφής του μεγιστάνα και του άνδρα της για την απάτη εις βάρος τους».

H ερωμένη και οι δύο διαθήκες

Η αδελφή και ο γαμπρός του μεγιστάνα, Βέρα Καζάκοβα και Νικολάι Καζάκοβ αρνούνται τις κατηγορίες.

«Οι πελάτες μου είναι βέβαιοι ότι δεν υπάρχει καμία βάση στους ισχυρισμούς της Μπουρλάκοβα», ανέφερε ο εκπρόσωπός τους. «Έχουν εγείρει αξιώσεις εναντίον τους στη Φλόριντα και προσβλέπουν στην απόφαση του δικαστηρίου».

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκονται δύο διαθήκες του Μπουρλάκοφ που συντάχθηκαν το 2004 και το 2019 και έχουν προσβληθεί εκατέρωθεν. Η πρώτη κληροδότησε όλα τα περιουσιακά του στοιχεία στην τότε σύζυγό του Λουντμίλα Μπουρλάκοβα και η δεύτερη διαθήκη, η οποία είναι στη ρωσική γλώσσα κληροδότησε όλα τα περιουσιακά στοιχεία στη Βέρα, την αδελφή του και στον άνδρα της Νικολάι.

Η δεύτερη διαθήκη φέρεται επίσης να υπόσχεται καταβολή χρημάτων στην οικογένεια μιας γυναίκας, η οποία ήταν ερωμένη του Μπουρλάκοφ και είχε ένα παιδί μαζί της.

Η Μπουρλάκοβα ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ότι ο τότε σύζυγός είχε μία προφορική συμφωνία με τον Νικολάι Καζάκοφ για να του «περάσει» κάποια περιουσιακά στοιχεία, ώστε να περιοριστεί το μερίδιο που αναλογούσε στην ίδια από την περιουσία του.

By