Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020

Blake Mycoskie: Ο άνθρωπος πίσω από τα παπούτσια Toms

Ο άνθρωπος που μας έπεισε να φοράμε τα παπούτσια της εταιρείας του, καθώς για κάθε ζευγάρι που αγοράζουμε, ένα παιδί που το έχει ανάγκη αποκτά ταυτόχρονα τα δικά του παπούτσια.

1

Το μοντέλο «Ένα προς Ένα» επεκτάθηκε στα γυαλιά, προς αποκατάσταση της όρασης ανθρώπων του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Γιατί επιλέξατε να ιδρύσετε την Toms ως μια κερδοφόρα επιχείρηση και όχι ως ένα φιλανθρωπικό οργανισμό; 

Συνάντησα μια κυρία από την Αργεντινή, η οποία εργαζόταν σκληρά για ένα φιλανθρωπικό σκοπό και είχε αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα μέχρι να καταφέρει να βοηθήσει την κοινότητα. Ήθελα να δημιουργήσω κάτι βιώσιμο. Με μια απλή αγορά, η Toms θα διευκολύνει τη σχέση ανάμεσα στον πελάτη και σε ένα άτομο που έχει πραγματική ανάγκη.

Έπειτα από αρκετά χρόνια, λοιπόν, είμαι περήφανος για το γεγονός ότι η Toms συνέβαλε ώστε να δημιουργηθεί ένα πεδίο συζήτησης που αφορά το «πάντρεμα» επιχειρηματικότητας και φιλανθρωπίας. 

Τι θεωρείτε ότι οδήγησε στην επιτυχία των Toms; 

Η καινοτομία. Ανακαλύψαμε ότι από μόνα τους τα παπούτσια έχουν περιορισμένη δυνατότητα να αλλάξουν μια ζωή. Όταν όμως συνδυάζονται με προγράμματα που «τρέχουν» οι συνεργάτες μας –μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, όπως η Unicef και η Save the Children–, μπορούν να γίνουν ένα ισχυρό εργαλείο, ώστε να δημιουργηθούν ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον.

Έχουμε πολύ στενή συνεργασία μαζί τους, για να κατανοήσουμε τις ειδικές ανάγκες των παιδιών με τα οποία εργάζονται. Σε ορισμένες περιοχές δίνουμε παπούτσια Toms που μοιάζουν με εκείνα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, αλλά με σκληρότερη σόλα, προκειμένου να αντέχουν στο σκληρό έδαφος.

Για τις ψυχρότερες περιοχές κατασκευάσαμε μπότες. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε και δοκιμάζουμε ένα παπούτσι για τα υγρά κλίματα και συνεχίζουμε να αναζητούμε λύσεις, ώστε να εφοδιάζουμε τις μη κερδοσκοπικές εταιρείες με τα παπούτσια που θα είναι τα καταλληλότερα για τις κοινότητες με τις οποίες συνεργάζονται. Έτσι γίνονται και πιο αξιόπιστες. Έχετε δώσει μέχρι σήμερα πάνω από δέκα εκατομμύρια παπούτσια και επεκτείνατε το πρόγραμμα και σε γυαλιά ηλίου. Πού αποδίδετε αυτή την επιτυχία; 

Ξεκινήσαμε με μια απλή ιδέα που είχε τεράστια ανταπόκριση, γιατί το concept «Ένα προς Ένα» έγινε πολύ εύκολα κατανοητό από τους ανθρώπους, οι οποίοι ήθελαν ειλικρινά να γίνουν κομμάτι ενός πραγματικά μεγάλου σχεδίου, που είναι πάνω από το δικό τους «εγώ». Πώς γεννήθηκε το όνομα Toms; 

«Toms» σημαίνει «Παπούτσια για αύριο ή τα Παπούτσια του αύριο» (Shoes for Tomorrow ή Tomorrow’s Shoes), ακριβώς λόγω της ιδέας ότι, αν ο πελάτης αγοράσει ένα ζευγάρι παπούτσια σήμερα, κάποιος που έχει ανάγκη παίρνει ένα ζευγάρι παπούτσια αύριο. Γιατί ενθαρρύνετε τους ανθρώπους να συμμετάσχουν στην Ημέρα χωρίς Παπούτσια; 

Είναι μια μέρα ευαισθητοποίησης, προκειμένου οι άνθρωποι να μιλήσουν. Όταν κάποιος ρωτάει «γιατί δεν φοράω παπούτσια;», έχω την ευκαιρία να του μιλήσω για μια παγκόσμια ανάγκη, για την οποία πραγματικά νοιάζομαι. Και ο καφές Toms;  

Ο καφές Toms Roasting Co. λανσαρίστηκε μόλις τον περασμένο μήνα. Η αγορά του καφέ μάς επιτρέπει να εξασφαλίζουμε καθαρό νερό σε όσους το έχουν ανάγκη. Καφές για έναν, νερό για όλους. Η ελπίδα μας είναι ότι οι καθημερινές μας αποφάσεις μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο. Το όραμά μου για τα Toms είναι να επιτρέπουν στους καταναλωτές να συνεισφέρουν μέσα από πολλά προϊόντα. Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τον Richard Branson; 

Ο Branson υπήρξε ανέκαθεν μέντορας για μένα. Παρακολούθησα τη Virgin να σπάει κάθε κατεστημένο στις επιχειρήσεις, διατηρώντας ωστόσο τις αρχές και τις πολιτιστικές αξίες της σε κάθε νέα προσπάθεια. Ήταν πράγματι πολύ ωραία η εμπειρία να δουλέψω μαζί του στην ομάδα εργασίας, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Πώς διαχειρίζεστε το χρόνο σας;  

Συχνά ταξιδεύω για να κάνω γνωστή τη δουλειά που κάνουμε στην Toms ή για να επιβλέψω ένα νέο πρότζεκτ ή βρίσκομαι στα γραφεία μας στο Λος Άντζελες, δουλεύοντας με την ομάδα μου. Μου αρέσει να ξέρω ότι έχω μια συγκεκριμένη ρουτίνα, όπως το να διαβάζω την εφημερίδα μου ή να κάνω γυμναστική κάθε μέρα.

Ξέρω ότι αυτές οι μικρές συνήθειες με βοηθάνε να παραμένω δημιουργικός, υγιής, αλλά και με έμπνευση, ώστε όλο αυτό να το επενδύω με τη σειρά μου στη συνεχή εξέλιξη της εταιρείας μας. Ποια θεωρείτε τη σημαντικότερη πλευρά της επιτυχίας σας ως leader;  

Πιστεύω ειλικρινά στην ενδυνάμωση της ομάδας μου, ώστε να σκέφτονται δημιουργικά και να παίρνουν ανεξάρτητοι τις αποφάσεις τους. 

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο πράγμα του όλου εγχειρήματος; 

Όταν ξεκινάς μια δουλειά, δεν σημαίνει ότι υπάρχει και βιβλιαράκι με οδηγίες χρήσης. Μαθαίνουμε κι εμείς προχωρώντας. Έτσι κι αλλιώς, είναι ένα μοναδικό μοντέλο επιχείρησης, πάνω στο οποίο έπρεπε να κάνουμε λάθη και να προσαρμοστούμε με την πάροδο του χρόνου. 

Πόσα ζευγάρια Toms έχετε και ποιο είναι το αγαπημένο σας; 

Δεν έχω τόσα πολλά όσα πιστεύεις ότι έχω. Συχνά παίρνω ένα ζευγάρι, το τεστάρω και το επιστρέφω στην ομάδα μας, ώστε να το ελέγξουν και να το βελτιώσουν. Τώρα τελευταία απολαμβάνω τα Sabados. Τι σας αρέσει να φοράτε, να βλέπετε και να διαβάζετε; 

Λατρεύω τα ντένιμ πουκάμισα και τα χρωματιστά παντελόνια μου. Στις αγαπημένες μου ταινίες συμπεριλαμβάνονται το Τελευταία Έξοδος – Ρίτα Χέιγουορθ, Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών, το Avatar, το Good Will Hunting.

Απολαμβάνω τις βιογραφίες επιχειρηματιών, όπως το Losing My Virginity του Richard Branson της Virgin ή το Onward του Howard Schultz των Starbucks. Αυτά τα βιβλία με βοήθησαν να μάθω από τα λάθη των ανθρώπων που τα κατάφεραν πριν από εμένα. 

Τα χόμπι σας; 

Ειλικρινά λατρεύω τη δράση εκτός σπιτιού. Είμαι ένας «άπληστος» παίκτης του γκολφ και λάτρης του snowboard. Επίσης διασκεδάζω απίστευτα στο ιστιοπλοϊκό μου. Σχεδιάζω μια σύντομη κρουαζιέρα στην Ελλάδα με τη σύζυγό μου φέτος το καλοκαίρι. 

Τι σημαίνει η οικογένεια για εσάς; 

Και οι δύο μου γονείς ήταν ανέκαθεν πολύ υποστηρικτικοί απέναντι σε μένα και τα δύο μου αδέλφια, ενώ μας εμψύχωναν να ανεξαρτητοποιηθούμε, να βρούμε το δικό μας δρόμο, από πολύ νωρίς ακόμη. Η οικογένειά μου παραμένει το καλύτερο fan club μου και το μεγαλύτερο στήριγμά μου. Και εγώ και η σύζυγός μου επιθυμούμε να δημιουργήσουμε τη δική μας οικογένεια σύντομα. 

Ποιο είναι το μότο σας; 

«Άδραξε τη μέρα» (Carpe diem). 

ΠΗΓΗ: People

(Visited 1 times, 1 visits today)
By