Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Bloomberg: Θετική αποτίμηση των πολιτικών Σαμαρά

Αισιοδοξία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εκφράζουν οι ειδικοί του χρηματοπιστωτικού τομέα στην τριμηνιαία έρευνα του πρακτορείου Bloomberg

2013-04-20T142637Z_1_CBRE93J144G00_3_GREECE-ECONOMY

Αισιοδοξία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εκφράζουν οι ειδικοί του χρηματοπιστωτικού τομέα στην τριμηνιαία έρευνα του πρακτορείου Bloomberg, αλλά λιγότερο ένθερμη σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα στις αρχές του έτους.

Ταυτόχρονα, οι ειδικοί, συνδρομητές του οικονομικού πρακτορείου, αξιολογούν θετικά τις πολιτικές που ακολουθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Ελλάδα, καθώς σε ποσοστό 37% θεωρούν ότι δημιουργούν αισιοδοξία για το επενδυτικό κλίμα.

Αυτά προκύπτουν από την τελευταία έρευνα του Bloomberg, υπό τον τίτλο «Bloomberg Markets Global Investor Poll» η οποία καταγράφει, επίσης, ανησυχία για διάφορους κινδύνους- από την αναταραχή στην Ουκρανία έως την απειλή αποπληθωρισμού στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, το 40% των συνδρομητών του πρακτορείου που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ότι η παγκόσμια οικονομία βελτιώνεται και το 43% ότι είναι σταθερή, ενώ μόνο το 12% θεωρεί ότι επιδεινώνεται. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός τους έχει μειωθεί: Στην τελευταία έρευνα του Ιανουαρίου, το 59% των επενδυτών θεωρούσε ότι η οικονομία βελτιώνεται- το υψηλότερο ποσοστό μετά την έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την ύφεση το 2009. Η έρευνα, που διεξάγεται κάθε τρίμηνο από τα τέλη του 2009, καταγράφει τις απόψεις 594 χρηματιστών, τραπεζιτών και διαχειριστών κεφαλαίων που είναι συνδρομητές στην επαγγελματική υπηρεσία του Bloomberg στο διάστημα από 22 έως 24 Απριλίου.

Οι επενδυτές θεωρούν την αμερικανική οικονομία ως το λαμπρό σημείο στην παγκόσμια σφαίρα, καθώς οι δύο σχεδόν στους τρεις δηλώνουν ότι αυτή βελτιώνεται. Σε τούτο συμπλέουν με την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (στην έκθεση του Απριλίου για τις διεθνείς οικονομικές προοπτικές), ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα επιταχυνθεί στο 2,8% φέτος και στο 3% το 2015 από 1,9% πέρυσι.

Στο ερώτημα για την αγορά που προσφέρει τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες τους επόμενους 12 μήνες, η αμερικανική έρχεται πρώτη με ποσοστό 44%. Οι επενδυτές συνεχίζουν να πιστεύουν στην ανάκαμψη της οικονομίας της ΕΕ, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 32%, πολύ υψηλότερα από το 7% που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο του 2010, όταν επιδεινωνόταν η κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Οι επενδυτές, ωστόσο, ανησυχούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Οι τρεις περίπου στους τέσσερις θεωρούν ότι ο αποπληθωρισμός συνιστά μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωζώνη από τον πληθωρισμό.

eurozone620_240114

Οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για την κινεζική και την ιαπωνική οικονομία. Υπάρχει αυξανόμενη αμφιβολία σχετικά με την ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας. Μόνο το 13% πιστεύουν ότι η χώρα είναι μεταξύ των καλύτερων για να επενδύσει κανείς τον επόμενο χρόνο από 23% τον Ιανουάριο και 33% τον Μάιο του 2013, όταν ήταν υψηλές οι προσδοκίες για τις πολιτικές του πρωθυπουργού Άμπε. Οι επενδυτές δηλώνουν ότι η κινεζική οικονομία είναι στη χειρότερη κατάσταση από τον Σεπτέμβριο του 2012. Μόνο το 9% θεωρεί ότι βελτιώνεται, ενώ το 47% εκτιμά ότι επιδεινώνεται και το 41% ότι είναι σταθερή. Η διαφθορά και τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού κλάδου είναι μεταξύ των σημαντικότερων προβλημάτων που οι συνδρομητές του Bloomberg θεωρούν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Κινέζοι ηγέτες.

Μόνο στη Ρωσία, σύμφωνα με τους επενδυτές, η κατάσταση είναι τώρα χειρότερη από την Κίνα. Το 56% αυτών πιστεύει ότι οι χειρότερες επενδυτικές ευκαιρίες μεταξύ των οκτώ από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου είναι στη Ρωσία. Περισσότεροι από τους επτά στους δέκα θεωρούν ότι η ρωσική οικονομία εξασθενεί και το 45% συνιστά την πώληση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων υπό το φως της ουκρανικής κρίσης.

Το 75% θεωρεί ότι οι πολιτικές που ακολουθεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επηρεάζουν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα στη χώρα. Σε χαμηλότερη θέση από τον Πούτιν βρίσκεται ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, για τον οποίο το 11% των επενδυτών θεωρεί ότι με τις πολιτικές του επηρεάζει θετικά το επενδυτικό κλίμα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον Ρώσο Πρόεδρο είναι 15%. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατέγραψε το υψηλότερο θετικό ποσοστό για τις πολιτικές της, καθώς το 76% των επενδυτών θεωρεί ότι δημιουργούν αισιοδοξία για το επενδυτικό κλίμα. Θετική ήταν η άποψη των συνδρομητών του Bloomberg για τις πολιτικές που ακολουθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς σε ποσοστό 37% θεωρούν ότι δημιουργούν αισιοδοξία για το επενδυτικό κλίμα έναντι 23% που εξέφρασαν απαισιοδοξία και 40% που δεν ήταν βέβαιοι ή δεν απάντησαν.

By