Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021

Bloomberg: Καταγγελία της ΕΕ σε βάρος της Gazprom

Για παραβίαση των όρων ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου

gazpromΕπίσημη καταγγελία για παραβίαση των όρων ανταγωνισμού φέρεται να συντάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι αξιωματούχοι της Κομισιόν εργάζονται πάνω σε ένα κείμενο ενστάσεων κατά της κρατικής εξαγωγικής μονοπωλιακής ρωσικής επιχείρησης, η οποία καλύπτει το ένα τέταρτο των αναγκών της Ε.Ε. σε αέριο κατηγορώντας την για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά αερίου.

Πηγή η οποία έχει γνώση της έρευνας δήλωσε ότι η καταγγελία μπορεί να υποβληθεί έως το τέλος του έτους, εάν η Gazprom και η Ε.Ε. αποτύχουν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για τη διευθέτηση του θέματος.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε αυτό τον μήνα ότι αν η Ε.Ε. επιβάλει αντιμονοπωλιακές κυρώσεις κατά της Gazprom, «θα είναι δύσκολο για την εταιρεία να λειτουργεί σε αγορές όπου αντιμετωπίζει ανοικτά διακριτική μεταχείριση εις βάρος της».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Κομισιόν είχε ανακοινώσει ότι η Gazprom θεωρείται ύποπτη για την επιβολή αδικαιολόγητων τιμών στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, συνδέοντας τις χρεώσεις της στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια φυσικού αερίου με τις τιμές του πετρελαίου και εμποδίζοντας το εμπόριο του αερίου μεταξύ των χωρών.

Σημειώνεται ότι στις εταιρείες που κατηγορούνται για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων για τον ανταγωνισμό μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα ύψους έως το 10% των ετήσιων κερδών τους.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By